Premierul Nicolae Ciucă a declarat ieri, la Timişoara, că a solicitat fiecărui ordonator de credite să ia măsuri pentru o cheltuire mai chibzuită a banului public şi a dat asigurări că nu se pune în discuţie ca domeniile salarizare şi investiţii să fie afectate, conform Agerpres.
"Am discutat şi am prezentat motivele pentru care am solicitat ca la nivelul fiecărui ordonator de credite să se ia măsuri astfel încât cheltuielile să fie mult mai bine chibzuite, mai responsabil, pentru că din păcate la finalul primului trimestru avem un deficit bugetar de 1,4%. Or, pentru a ne încadra în ţinta de deficit de 4,4%, este momentul ca acum să luăm măsuri, pentru a nu ne trezi în trimestrul III sau IV că trebuie să luăm decizii care să fie mult mai neplăcute, nepotrivite şi de ce să nu controlăm o situaţie atunci când am descoperit-o şi există şi intervalul de timp şi posibilitatea ca la nivelul Ministerului Finanţelor, al fiecărui ordonator de credite să rânduim cu responsabilitate fiecare ban de la bugetul de stat", a explicat prim-ministrul Nicolae Ciucă.
La întrebarea dacă pot avea loc şi concedieri în sectorul bugetar, Nicolae Ciucă a reiterat faptul că face apel la toţi factorii responsabili, inclusiv la mass-media, să nu fie transmise astfel de mesaje către cetăţeni într-un moment în care nu s-a discutat absolut deloc despre acest lucru.
"Ştiu că au fost nişte mesaje, fiecare dintre cei care au prezentat mesajele au prezentat ipotezele care sunt pe masa oricărui decident. Nu putem să spunem că aceste ipoteze nu sunt luate în calcul, dar la nivelul Guvernului - şi am precizat foarte clar inclusiv în scris, când am cerut să vină miercuri cu propuneri pentru reducerea acestor cheltuieli, ca domeniile salarizare şi investiţii să nu fie afectate. Suntem în Săptămâna Mare şi nu cred că trebuie să le dăm oamenilor astfel de mesaje. Îmi asum întreaga responsabilitate pentru ceea ce spun acum", a detaliat şeful Guvernului.
În altă ordine de idei, răspunzând unei întrebări, Nicolae Ciucă a declarat că de când conduce Partidul Naţional Liberal, imaginea PNL este cea a unui partid responsabil, care alături de celelalte partide din coaliţie şi-a asumat guvernarea ţării în momente deosebit de complicate, cum a fost izbucnirea războiului din Ucraina, care a avut multiple consecinţe negative, precum întreruperea lanţurilor de aprovizionare, logistice şi a producţiei în anumite sectoare ale economiei.
"PNL a făcut în aşa fel încât, subliniez, onest şi responsabil, alături de partenerii de coaliţie, să guverneze România şi a reuşit să o treacă prin această perioadă de un an şi jumătate în echilibru şi stabilitate. Nu pot spune că totul a fost perfect şi că am luat numai decizii foarte bune, dar am luat decizii care au asigurat ţării o creştere economică, a doua cea mai mare din Europa, am reuşit să atragem cele mai mari sume din fondurile europene, am avut cea mai mare sumă la investiţiile străine directe şi ne pregătim pentru anul acesta să putem, în continuare, responsabil şi onest, să ne vedem de atribuţii la guvernare, indiferent din ce poziţii. Important este ca ţara să meargă înainte. Contează cetăţeanul român, obiectivele principale ale ţării pe mai departe", a afirmat Nicolae Ciucă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2023, 09:20)
Tovarashe general, va raportez ca am reusit sa crestem la dublu numarul de bugetari fata de necesar. Nu putem sa-i restructuram, asa ca propun sa-i pensionam la 45 de ani si sa le dam pensii speciale.
Servesc patria!
2. fără titlu
(mesaj trimis de sabin în data de 11.04.2023, 13:26)
Pai si de unde crede asta ca se acopera gaura? Aduce el bani de acasa? E din ce in ce mai penibil decat Veorica!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2023, 15:39)
Ei si-au crescut veniturile, pe restul i-au saracit cu taxa Inflatie.
4. Modelul CJ Bihor
(mesaj trimis de Sergiu în data de 11.04.2023, 16:02)
Motto:
„Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”
(Ion Luca Caragiale- O scrisoare pierdută)
Nu exista solutii miraculoase. Din două una: sau mai puțini bugetari sau salarii mai mici. Nu trebuie inventata apa calda. Ar trebui generalizat modelul Consiliului Județean Bihor, cu Ilie Bolojan în poziția de președinte al instituției, unde personalul s-a redus cu 50%, fiind realizate astfel economii de 13 milioane euro, iar investițiile din bugetul propriu al consiliului s-au dublat. Fondurile UE atrase sau în curs de implementare în acest județ sunt de aproape 1,5 miliarde de euro. Bugetul consolidat pentru anul 2023, compus din cheltuieli de funcționare și alocări pentru investiții, este de 1,32 miliarde lei. Peste 70% din totalul veniturilor vor fi atrase din fonduri europene. Cheltuielile de funcționare prevăzute sunt de 368,6 milioane lei și reprezintă 27,9% din buget, în timp ce secțiunea de dezvoltare reprezintă 72,1%, adică 953,8 milioane lei.
Analiza comparativă a cheltuilelilor de funcționare în raport cu bugetul de dezvoltare demonstrează că dinamica s-a schimbat considerabil între anii 2019 și 2023. Dacă în 2019, cheltuielile de funcționare reprezentau 74% din bugetul total al Consiliului Județean Bihor, iar dezvoltarea doar 26%, în 2022 acestea au fost aproximativ egale, iar în 2023 bugetul propus prevede scăderea ponderii cheltuielor de funcționare la 28%. Dacă la Bihor se poate, de ce nu s-ar putea in toată tara.