Europarlamentarul PSD Victor Negrescu declară, joi, că tarifele anunţate de preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, afectează direct România, şi nu putem asista pasivi la această cruciadă comercială cu multe victime, potrivit news.ro.
El arată că decizia administraţiei americane riscă să lovească direct exporturile româneşti din industrii-cheie: componente auto, echipamente industriale, bunuri agroalimentare iar efectele se pot traduce în pierderi de locuri de muncă şi presiuni economice suplimentare pentru companiile noastre.
"Tarifele anunţate de preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, afectează direct România. Nu putem asista pasivi la această cruciadă comercială cu multe victime. Decizia administraţiei americane riscă să lovească direct exporturile româneşti din industrii-cheie: componente auto, echipamente industriale, bunuri agroalimentare. Efectele se pot traduce în pierderi de locuri de muncă şi presiuni economice suplimentare pentru companiile noastre", afirmă Victor Negrescu într-o postare pe Facebook.
Eurodeputatul PSD arată că "nu e o criză doar a marilor state, ci este şi problema noastră".
"România riscă să fie una dintre ţările puternic afectate prin efectele în cascadă ale deciziei şi, fără o reacţie europeană coordonată, să fie lăsată la urmă. Ţara noastră are un excedent comercial cu Statele Unite de 1 miliard de dolari", subliniază Negrescu.
El mai spune că a venit, în Parlamentul European, cu o serie de propuneri şi am iniţiat deja demersuri pentru compensarea pierderilor prin fonduri europene, aşa cum s-a făcut în pandemie sau în cazul Brexitului, gândirea unui nou cadru comercial UE-SUA, echilibrat, stabil şi bine negociat, după modelul britanic dar şi deschiderea de noi pieţe pentru produsele europene şi româneşti, sprijinind o politică externă economică mai curajoasă şi mai coerentă.
"În calitate de vicepreşedinte al Parlamentului European şi de membru în delegaţia cu Statele Unite am solicitat ca soluţiile europene aflate în construcţie să includă nevoile României. Pentru a înţelege miza, volumul schimburilor comerciale dintre SUA şi UE se ridică la circa o mie de miliarde de dolari. Nu este momentul confruntărilor disproporţionate. Avem nevoie de o reacţie echilibrată, coordonată la nivel european, în care interesele României să fie pe deplin apărate. Europa trebuie să fie unită, iar România activă şi vizibilă în luarea deciziilor", apreciază Victor Negrescu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.04.2025, 10:18)
prin proiecte interne (ex: mari proiecte de constructie, autostrazi, mari infrastructuri portuare, etc) atenuati presiunea indusa de SUA - ma refer la chestiuni gen absorbtia otelului sau aluminiului sau altele de gen
Ban.Cher.Vali
1.1. Otelul si aluminiu sunt oricum aproape zero (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.04.2025, 17:52)
Pentru ca siderurgia s a prabusit , pina si Sidex e spre faliment din cauza modului de administrare al indianului care a prabusit o schema Ponzi in UK . Iar aluminiul care era industrie integrata vertical si profitabila e la un actionar rus , si Alro a inchis aproape tot din cauza pretului la energie. Negrescu exploateaza momentul sa iasa in presa asta e tot , nu ne afecteaza tarifele ca exportul si industria sunt deja moarte !
2. Romanii sunt obisnuiti dupa decadele 1970 1989 ,ni
(mesaj trimis de anonim în data de 03.04.2025, 10:43)
Romanii au trecut prin tarife pe otel ,ingrasaminte ,rulmenti etc pe vremea cand produceam si tara avea nevoie de dolari sa plateasca datoria la FMI si alti creditori internationali ,deci stim ca nu afecteaza acum ca intre timp industriile s au prabusit . Sinecuristii propulsati la Brussel nici atat nu sunt afectati ,asa ca nu va prevalati de numele Romaniei ca sa faceti politicile altora ,pentru interesele altora ,din nou !