Orizont Hub Bacău a fost inaugurat cu o investiţie de 21,8 milioane de lei.

R.S.
Miscellanea / 16 aprilie

 Orizont Hub Bacău a fost inaugurat cu o investiţie de 21,8 milioane de lei.

Orizont Hub, un spaţiu de coworking din Bacău în care s-au investit aproape 22 milioane de lei, a fost inaugurat la finalul săptămânii trecute, acesta fiind construit pe ruinele fostului cinematograf Orizont. Hubul a fost creat de Primăria Municipiului Bacău pentru a sprijini antreprenorii şi viitorii antreprenori care dezvoltă afaceri sau intenţionează să facă acest lucru în una dintre industriile creative şi culturale, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Între industriile creative şi culturale se numără domenii precum artă&meşteşuguri, media (televiziune, radio, printing), IT - dezvoltare de soft, producţie de jocuri video, publicitate, modă, design, arte performantive (muzică, dans), arhitectură, fotografie, film, potrivit comunicatului.

Orizont Hub are 680 de metri pătraţi şi a fost creat prin consolidarea, reconfigurarea şi modernizarea fostului cinematograf Orizont. Hubul va organiza activităţi precum incubare, mentorat individual (1 la 1), organizarea de evenimente publice şi sesiuni de networking, expoziţii culturale, ateliere de creaţie şi cursuri în diverse domenii creative, cum ar fi fotografie, design, scriere creativă, dezvoltare software, gaming. De asemenea, se vor organiza proiecţii de film şi evenimente ale organizaţiilor din oraş, cu focus însă asupra comunităţii antreprenoriale.

Valoarea totală a contractului de finanţare a fost de 21.847.604 lei din care contribuţia publică a fost de 9.485.954 lei. Investiţia în construcţia Hub Orizont a fost de 10.623.803 lei, făra TVA. Proiectul este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Regio - Programul Operaţional Regional 2014-2020. Axa prioritară 2 Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, Prioritate de investiţie 2.1 Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi şi prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri, se precizează în comunicat.

Un hub pentru cei care nu au capital financiar, dar sunt creativi

"Cinematograful Orizont a fost un reper în istoria Bacăului, iar acum Orizont Hub va deveni şi el reper. Spuneam în urmă cu câţiva ani că viziunea mea este de a face Bacăul un oraş prietenos cu familia. Dar dincolo de creşe, grădiniţe, spitale, trebuie ca oamenii să aibă şi unde să lucreze. Dacă primăria nu poate crea joburi noi, atunci poate să sprijine antreprenorii. Acest hub este pentru industrii creative, pentru oameni care nu au neapărat capital financiar, dar au un atu care ii poate duce oriunde - au inteligenţă, creativitate. Este un hub pentru oameni care au nevoie de un mediu prietenos, un birou şi un calculator pentru a produce plus valoare. Pentru că de fapt asta am şi făcut aici, am produs valoare într-o clădire abandonată. Şi mi-aş dori ca această clădire să fie plină în fiecare zi de tineri care lucrează pentru ideea lor", a afirmat Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu, primarul Municipiului Bacău.

"Un hub în care oamenii să îşi pună ideile creative în valoare este o mină de aur pentru orice comunitate. Lumea de azi este într-o competiţie accerbă, o lume în care dacă nu ştii să inovezi şi nu ştii sa vii cu răspunsurile la nevoile de azi şi cele din viitor, rişti foarte usor să fii lăsat deoparte. Suntem într-un joc infinit în care poţi să rezişti valorificând cea mai importanta resursă din toate timpurile - mintea umană. Încheierea construcţiei este temelia pe care trebuie să construim acea sustenabilitate, acel nucleu din care să rezulte şi alte asemenea spaţii. Pentru că putem sprinta spre dezvoltare dacă reuşim să aducem alături de noi oameni creativi şi inovatori", a declarat Vasile Asandei, director al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, arată în comunicat.

Cristina Ţoncu, ROTSA: Noi suntem chiar la firul ierbii, suntem într-o zonă în care încercăm să încurajăm cât mai mulţi oameni să devină antreprenori

"În ultimii zece ani au apărut aproximativ 120 de spatii de coworking în România, iar Orizont Hub se alătura acestora printr-un spaţiu în care sperăm că vom vedea cât mai multe firme noi. Prin programul de incubare pe care l-am gândit pentru antreprenorii din Bacău şi din regiune, ne dorim să creştem numărul de companii care să aibă o contribuţie economică în zonă. În România nu am atins încă masa critică de startup-uri. Apar tot mai multe fonduri de investiţii de capital de risc (pentru afaceri la început de drum), dar toate se uită la câteva startup-uri foarte bune pentru care intrezărim chiar o bătălie. Vrem să avem un ritm de creştere a numărului de startup-uri mai alert pentru că se adevereşte că în general opt-nouă din zece startup-uri dispar în primii ani. Astfel, este nevoie de un pipeline mult mai mare. Iar noi, cu ROTSA - Asociatia Română pentru Startup-uri în Tehnologie - suntem chiar la firul ierbii, suntem într-o zonă în care încercăm să încurajăm cât mai mulţi oameni să ia în considerare varianta antreprenoriatului ca opţiune de carieră. Antreprenorii au o viaţă captivantă, dinamică, plină de satisfacţii, dar de multe ori şi foarte grea, în care este nevoie de multă perseverenţă şi anduranţă, este nevoie să lupţi inteligent pentru ideea ta când toţi îţi zic că nu va merge", a declarat Cristina Ţoncu, director regional ROTSA - Asociaţia Română pentru Startup-uri în Tehnologie, organizatia care va derula Programul de Incubare în cadrul Orizont Hub, potrivit comunicatului.

Printre participanţii care au vorbit în cadrul evenimentului s-au numărat: Vasile Asandei - Director al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, Lucian Daniel Stanciu Viziteu - Primarul Municipiului Bacău, Prof.univ.dr.ing. Carol Schnakovszky - Rectorul Universităţii Vasile Alecsandri din Bacău, Conf.univ.dr. Mihai Căprioară de la Universitatea ,,George Bacovia" şi director executiv al Fundaţiei Comunitare Bacău, Ina Stoian - arhitectul proiectului Orizont Hub Bacău, Doru Huţuţui - Business Coach, consultant şi lector, Adrian Mironescu - fondator Optimism Works şi designerul brandului Orizont Hub, Adrian Anghel - director Agenţia de Dezvoltare Locală Bacău, Cristina Ţoncu - Director regional Asociaţia Română pentru Startup-uri în Tehnologie (ROTSA) şi cofondator Techcelerator, Cristi Graunte şi Mircea Taune - antreprenori IT, mentori şi fondatorii People of Tech.

Cei interesaţi se pot înscrie până pe 12 mai pentru a învăţa cum să îşi dezvolte un startup

Una dintre primele activităţi ale hub-ului este desfăşurarea unui program de incubare creat de Asociaţia Română pentru Startup-uri din Tehnologie, acesta incluzând ateliere de grup, sesiuni individuale de mentorat, consiliere şi evenimente de promovare a participanţilor.

Antreprenorii din Bacău şi din regiune se pot înscrie în acest program de incubare până pe 12 mai pentru a învăţa timp de şase luni cum să îşi crească propriile businessuri. Programul de incubare abordează teme precum găsirea soluţiilor adecvate pentru nevoile utilizatorilor, setarea profilului clienţilor, dezvoltarea produselor, marketing şi branding, găsirea partenerilor şi a investitorilor potriviţi, conform comunicatului.

Sunt eligibile pentru a participa la workshop-uri:

Persoane fizice / echipe de persoane fizice (doi-trei fondatori) care doresc să înfiinţeze şi să dezvolte în judeţul Bacău companii în domeniul industriilor creative şi culturale (ICC)

Companii deja înfiinţate, dar nu mai mult de trei ani în urmă cu domeniul de activitate CAEN în una dintre industriile creative şi culturale

Companiile care nu sunt în dificultate (stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, insolvenţă, faliment) sau suspendarea temporară a activităţii;

La finalul perioadei de workshop-uri vor fi alese 20 de startup-uri care vor fi găzduite timp de un an de Orizont Hub, cheltuielile fiind suportate de Primăria Municipiului Bacău. În perioada 15 iunie - 1 noiembrie fondatorii startup-urilor vor participa la sesiuni individuale de mentorat. În noiembrie va avea loc Demo Day, un eveniment de finalizare a programului de incubare, iar în cadrul acestuia echipele rezidente îşi vor prezenta produsele şi progresul realizat în cele şase luni de incubare, se precizează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb