Parlamentul a respins rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului

G.B
Politică / 15 iunie 2021

 Parlamentul a respins rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului

Senatorii şi deputaţii au respins, astăzi, în şedinţă comună, rapoartele de activitate pe ultimii trei ani ale Avocatului Poporului, Renate Weber. PSD a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională decizia plenului reunit, potrivit digi24.

Au fost respinse rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pe anii 2018 - cu 245 de voturi "pentru" şi unul contra, 2019 - 187 de voturi "pentru" şi 23 de voturi contra şi 2020 - cu 242 voturi "pentru" şi 35 împotrivă.

Deputatul PSD Gabriel Zetea a anunţat că social-democraţii vor sesiza Curtea Constituţională.

Conform procedurii, Avocatul Poporului nu este demis automat dacă sunt respinse rapoartele de activitate. Pornind de la această decizie a plenului reunit se va formula cererea de revocare.

Respingerea de către Parlament a rapoartelor de activitate pentru anii 2018-2020 este un abuz şi încalcă dispoziţiile constituţionale şi legale, susţine Avocatul Poporului: "Ca o garanţie a independenţei, nici Constituţia, nici legea organică de organizare nu au prevăzut posibilitatea aprobării/respingerii raportului anual prin vot".

Într-un comunicat transmis astăzi, Avocatul Poporului invocă prevederile Constituţiei şi Legii de organizare a instituţiei, menţionând că, potrivit acestora, Avocatul Poporului este o autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice altă autoritate publică, în condiţiile legii. De asemenea, precizează sursa citată, Avocatul Poporului nu poate fi supus niciunui mandat imperativ sau reprezentativ şi nu poate fi obligat de nimeni să se supună instrucţiunilor sau dispoziţiilor sale, iar în exercitarea atribuţiilor sale, Avocatul Poporului nu se substituie autorităţilor publice.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ieri, la finalul şedinţei coaliţiei guvernamentale, că rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului vor fi respinse astăzi, în plenul reunit al Parlamentului, lucru care s-a şi întâmplat, urmând ca în luna septembrie Renate Weber să fie înlocuită.

"Vom respinge raportul la Avocatul Poporului şi la CNA. Celelalte două rapoarte vor fi votate, vor fi susţinute de grupurile noastre", a spus luni Kelemen Hunor, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului.

Propunerile vehiculate până în prezent pentru şefia Avocatului Poporului sunt Flavius Baias, susţinut de PNL, şi Gyula Fabian, susţinut de UDMR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb