PENTRU VERIFICAREA MODULUI ÎN CARE APLICĂ OUG 37/2020 CREDERE solicită MFP demararea unui control tematic la băncile comerciale

M.I.
Bănci-Asigurări / 27 mai 2020

CREDERE solicită MFP demararea unui control tematic la băncile comerciale

Actualizare - CREDERE: "OTP Bank nu are dreptul să reîncadreze creditele conform propriei analize"

OTP Bank nu are dreptul să reîncadreze creditele conform propriei analize, cu consecinţa perceperii de la consumatori a unor sume de bani în mod necuvenit, este de părere CREDERE, care a reacţionat, la rândul ei, la opinia emisă de OTP Bank pe subiect. Asociaţia de consumatori precizează: "În contextul comunicatului OTP Bank, care subliniază dificultăţi în interpretarea prevederilor OUG 37/2020, nu putem să nu ne întrebăm de ce banca nu a solicitat clarificări Ministerului Finanţelor Publice anterior implementării soluţiei de suspendare în contracte, cum de interpretarea celorlalte bănci din sistem diferă de cea a OTP Bank sau de ce, până în prezent, după două luni de la adoptarea actului normativ, OTP nu a reuşit să clarifice toate aspectele interpretabile. Oare ar mai fi solicitat OTP Bank clarificări dinspre MFP dacă Credere nu ar fi verificat modul de implementare a OUG 37/2020? Din nefericire, istoria ne arată că atunci când vine vorba despre interpretări, acestea sunt realizate întotdeauna în detrimentul consumatorilor. Cu toate acestea, facem precizarea că, din punctul de vedere al Credere, prin raportare la legislaţia în vigoare, situaţia nu necesită clarificări suplimentare, în acest sens OTP Bank neavând dreptul de a reîncadra creditele conform propriei analize, cu consecinţa perceperii de la consumatori a unor sume de bani în mod necuvenit".

---

Actualizare - OTP Bank: "Anumite prevederi ale textelor actelor normative creează dificultăţi de interpretare"

Anumite prevederi ale textelor actelor normative creează dificultăţi de interpretare, iar, în prezent, nu este niciun client al băncii afectat, întrucât calculul privind plata dobânzilor amânate va produce efecte doar în momentul expirării termenului de suspendare a plăţii ratelor, ne-au transmis reprezentanţii OTP Bank, reacţionând la afirmaţiile Asociaţiei CREDERE. Sursele citate ne-au explicat: "În contextul comunicatului de presă transmis de CREDERE, dorim să menţionăm că, încă de la publicarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 37/2020, OTP Bank a făcut toate demersurile necesare pentru o implementare cât mai riguroasă şi corectă a cadrului legislativ, fiind imperios să acţionăm în interesul consumatorului.

Cu toate acestea, anumite prevederi ale textelor actelor normative creează dificultăţi de interpretare, prin utilizarea unor formulări uneori neclare ce pot fi interpretate diferit.

Creditul ipotecar este definit ca un credit acordat de un creditor unui debitor persoană fizică, garantat cu ipotecă asupra unui imobil, şi credit ce implică un drept legat de un bun imobil, astfel cum sunt acestea reglementate de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, precum şi creditele acordate prin programul Prima casă, aprobat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului Prima casă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

Definiţia dată de legiuitor a avut în vedere exprimarea unor caracteristici ale creditelor ipotecare prin raportare la două condiţii cumulativ a fi îndeplinite, prin utilizarea sintagmei «şi»: garantat cu ipotecă şi ce implică un drept legat de un bun imobil. Aceste sintagme, legate de exprimările anterioare din textul definiţiei ce fac referire la prevederile Ordonanţie de Urgenţă a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile şi ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului Prima Casă au creat premise interpretării oferite de noi asupra încadrării creditelor în categoria de nevoi personale garantate cu ipotecă în categoria creditelor de nevoi personale.

Am luat act de interpretările diversificate din piaţă şi efectuăm demersuri în prezent pentru obţinerea unor clarificări din partea autorităţilor statului, inclusiv de la Ministerul Finanţelor Publice, astfel încât, dacă va fi necesară o reclasificare a acestor situaţii în baza lămuririlor oferite de acestea, toate operaţiunile necesare urmând să fie efectuate în interiorul perioadei de suspendare fără a aduce niciun prejudiciu sau dezavantaj pentru clienţi".

Reprezentanţii OTP Bank subliniază că, în prezent, nu este niciun client afectat, întrucât calculul privind plata dobânzilor amânate va produce efecte doar în momentul expirării termenului de suspendare a plăţii ratelor.

---

Credere solicită Ministerului Finanţelor Publice demararea unui control tematic la băncile comerciale, în contextul în care OTP Bank încalcă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 37/2020 privind suspendarea plăţii ratelor, încasând sume necuvenite de la consumatorii din România, se arată într-un comunicat al asociaţiei, remis Redacţiei noastre.

Conform sursei citate, la sesizarea membrilor asociaţiei, CREDERE a realizat o analiză asupra modului în care băncile din România pun în aplicare măsura de suspendare a plăţii ratelor, adoptată de către Guvern în luna martie, în contextul pandemiei de coronavirus.

Potrivit dispoziţiilor OUG 37/2020, suspendarea plăţii ratelor presupune un cost suplimentar pentru împrumutat, acesta fiind mai ridicat pentru creditele de consum decât în cazul creditelor ipotecare.

CREDERE menţionează că, în ciuda faptului că majoritatea băncilor par a respecta prevederile legale în vigoare, OTP Bank a reîncadrat creditele de nevoi personale garantate cu ipotecă în categoria creditelor de consum, fapt care presupune aplicarea formulei "dobândă la dobândă" şi sporirea ilicită a sumelor pe care banca le va încasa de la împrumutat, în paguba acestuia.

"Având în vedere că actul normativ menţionat anterior nu instituie nicio sancţiune pentru băncile comerciale care acţionează contrar prevederilor legale, precum şi faptul că Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nu i-au fost conferite pârghiile necesare pentru a sancţiona astfel de derapaje evidente, considerăm că este de datoria Ministerului Finanţelor Publice să repare această nedreptate. Suntem mâhniţi să constatăm faptul că, într-un moment extrem de delicat pentru întreaga societate, anumite instituţii de credit încearcă să profite de pe urma consumatorilor şi contribuie prin acest comportament neetic la rostogolirea neîncrederii în industria bancară din România.", transmite asociaţia CREDERE.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Dupa normele BNR, "creditele de nevoi garantate cu ipoteca" sunt tot credite de CONSUM, chiar daca sunt garantate cu ipoteca deci fac parte din aceeasi categorie pentru care OUG 37/2020 spune clar ca se aplica dobanda la dobanda. Numai la creditele de casa, dobanda amanata se esaloneaza in perioada urmatoare amanarii.. la celelalte DA se capitalizeaza si clientu scoate mai multi bani din buzunar pentru a plati dobanda la dobanda. Daca Catzu avea alte intentii cu creditele de consum, scria clar in OUG 37/2020, lucru care nu s-a intamplat.

    1. Definitia data de OUG37 creditelor ipotecare - credit acordat de un creditor unui debitor persoană fizică, garantat cu ipotecă asupra unui imobil, și credit ce implică un drept legat de un bun imobil. Deci legiutorul încadreaza la credite ipotecare orice credit garantat de un imobil, indiferent care a fost destinatia creditului.

      Prietene, esti pe langa subiect. OUG37/2020 face referire la OUG52/2016 in care sunt catalogate creditele ipotecare. Ia de aici:

      OUG52/2016

      (1) Prezenta ordonanță de urgență se aplică tuturor contractelor de credit pentru consumatori privind vânzarea, respectiv cumpărarea unor bunuri imobile, contractelor de credit garantate cu ipotecă asupra unor bunuri imobile și contractelor de credit ce implică un drept legat de un bun imobil. 

      Cam aveti dreptate..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb