Piaţa imobiliară din România se confruntă cu numeroase provocări în anul 2023. Creşterea preţurilor, inflaţia, războiul din Ucraina şi blocajul imobiliar influenţează atât puterea de cumpărare a cetăţenilor, cât şi oportunităţile de investiţii, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.
Principalele probleme imobiliare în anul 2023
În 2023, preturile imobiliare în România par să crească artificial, pentru a se alinia cu nivelul european (1000-1500 euro/mp). Justificările pentru această creştere includ războiul, inflaţia şi costurile energiei electrice. Totuşi, un alt factor care contribuie la această creştere este intenţia de a reduce numărul de producători şi de a monopoliza piaţa materialelor de construcţii, arată sursa citată.
Inflaţia
Inflaţia reprezintă o problemă majoră în România, afectând puterea de cumpărare a cetăţenilor şi, implicit, piaţă imobiliară.
Războiul din Ucraina
Conflictul din Ucraina provoacă probleme majore în Europa privind alimentarea cu gaz. În consecinţă, este necesară o tranziţie de la gaz către alte surse de energie.
Blocajul imobiliar
Piaţa imobiliară se confruntă cu un blocaj, iar oamenii aşteaptă o scădere a preţurilor, similar cu cea din 2008. Deşi este posibil că preturile să scadă, nu vor atinge nivelurile din 2009. Perioada de blocaj poate fi o oportunitate pentru investitorii care doresc să evite păstrarea economiilor în numerar.
De ce să investeşti în imobiliare în aceasta perioada?
Alinierea preţurilor la nivel european
Tendinţa de creştere a preţurilor imobiliare în România indică o aliniere la nivelul european. O proprietate din Bucureşti de 160 mp, construită pe un teren de 300 mp, costa jumătate faţă de o proprietate similară din alte capitale europene, ceea ce înseamnă că este suficient loc pentru creştere.
Independenţa energetică prin panouri solare
Proprietatea imobiliară poate oferi independenţa energetică prin utilizarea panourilor solare, eliminând dependenţa de utilităţile publice şi protejând împotriva costurilor imprevizibile.
Interesul marilor puteri Europene şi Americane
România reprezintă un interes major pentru marile puteri europene şi pentru America, ceea ce implică o creştere a preţurilor imobiliare. Astfel, investiţia în proprietăţi poate proteja lichidităţile de inflaţie.
Cea mai bună investiţie: case noi de la dezvoltatori imobiliari
Investiţia în case noi, de la dezvoltatori imobiliari serioşi, reprezintă cea mai bună opţiune pentru investitorii în imobiliare. Dezvoltatorii au încă oferte bune la materiale de construcţii, datorită negocierilor pentru volum şi sunt flexibili în ceea ce priveşte condiţiile de finanţare.
Desi preţul creditelor imobiliare este mare în 2023, datorită creşterii dobânzilor şi înăspririi condiţiilor de creditare, acestea pot fi refinantate în viitor. Astfel, investiţia în imobiliare rămâne o oportunitate atractivă pentru investitori, se mai arată în comunicat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.05.2023, 21:15)
in imobiliare "investesti" cu somaj bomba ! nu pe minime!
si frica de "inflatie" e ca su cum ai avea frica ca de ce sta somajul pe minime pre mult timp!
In imobiliare faci cv exit cu somaj pe minim su cumperi zdravan cu somaj pe maxime cu semnal de revenire.
e simpla treaba... in rest cancan si vorba multa.. pe aici...
preturile nu scad se vor arcui prin restrangere artificiala de oferta... de vede cu ochiul liber stocurile goale in piata...
s c cret
1.1. Șomaj mascat (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Keynes în data de 08.05.2023, 22:42)
Doar că avem șomaj mascat de contracte part-time, angajări obligatorii pentru microîntreprinderi și munca la negru, pr care, cu toată considerația, îl ignorăm complet. Statisticile sunt relevante doar în marile orașe. Cum ai ieșit la 30 de km de București, 20 de km de Timişoara, Brașov, Cluj sau Iași, începi să vezi șomajul mascat în formele de mai sus și muuulte alte modalități, pe care nu mă voi apuca să le enumăr, dar voi fi ignorat de ,,mediul corporatist".
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.05.2023, 22:50)
n-au cum sa scada imobiliarele in inflatie. Se tot asteapta marea scadere, era vb pt primavara 2023, dar nimic ba mai vin si crewsteri din cauza preturilor la materiale.
Nu imobiliarele se scumpesc, ci banii se prabusesc(prea multa masa m0netara, prea m,ari deficite de cheltuieli bugetare, s-a pierdut increderea in bani si nu va mai reveni usor). Imobiliarele dc stai sa te gandesti cat s-au devalorizat banii, practic s=au ieftinit chiar dc nominal s-au scumpit putin(sub rata inflatiei). Dar sa scada nominal in inflatie e putin probabil.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.05.2023, 07:38)
imobiliarele de defleaza prima oars in raport de inflatie (vezi inflatia industriala) si pe urma in raport de deflatie (somja bomba si nlpuri bomba urmat de bank panic and crash.
s c cret
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.05.2023, 07:52)
eu somajul real il iau dupa: dorinta munca dar fara loc de munca si loc de munca dar nemunca!
deci avem locuri de munca sj nemunca in formare - somaj pe minime; lumea ce pune pe masa.
ave si nemunca voita in piata ( youth) dar e sustinuta inca de puterea veniturilor a celor ce se afla in munca dar devin treptat nemunca.
s c cret
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.05.2023, 21:20)
iar cu refinantarea ai grija cand o faci!
ca daca faci refinantare duba var si te duci in crash... sa vedem cine iti mai face refinantare! poate vrei sa zic suplimentare de capital ca sa puti dobanda buna ca de nu ai o dobanda si mai mare cu levier pe negativ.
PS: usa e in crash - ajustat la inflatie --- cv mult mai in fata intra si ajustat la deflatie... caci dupa cum stim dupa fiecare ciclu de inflatie a urmat istoric deflatia... si deci in deflatie acumulezi in inflatie distribui.. in urmatoarea deflatie executi si iar acumulezi... si tot asa...
s c cret
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.05.2023, 21:39)
"executi silit"
s c cret
3. mercantil
(mesaj trimis de vinny în data de 08.05.2023, 23:57)
ce articol partinitor... nu sunt obisnut cu asemenea articole in bursa. macar sa ne anuntati si sa afisati numele companiei care l a sustinut financiar. probabil un dezvoltator de case care nu mai gaseste cumparatori.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.05.2023, 06:56)
Cine mai cumpara case acum pe criza asta??? Articolul a fost comandat de dezvoltatori..,,
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.05.2023, 07:46)
ca sa cumperi corect trebuie sa asteptam: arcuirea / balonizarea artificiala a chiriilor - prin restrangere de oferta artificiala chirii si insistare speculativa de vanzare in scump peste raportul istoric al veniturilor nete an pret cocioaba- urmat de crashul zdravan al chiriilor (dupa balonizare) in valuta!
Nu cumperi cu somaj pe minime - aere de avutie in cartiere - table de lux in ghetouri - pretentii de nemunca …. cumperi cand e coada la lapte oua paine…
De preferat in somaj bomba pe regiuni … te anunta “harfistii” ca incep sa isi vanda la foc automat tablele de lux.
Pana atunci povesti de adormit copii pe aici…
La fel si postarea cu bula chiriilor… unde 1 chirie un venit net pt 3 camere … e groasa treaba., si se arcuieste in fata si mai groasa treaba speculativa de chirii.
s c cret