Norofert, liderul cercetării pentru agricultura regenerativă şi unul dintre cei mai mari producători de inputuri din România, listat la Bursa de Valori Bucureşti pe piaţa AeRO (simbol BVB: NRF), anunţă rezultatele financiare pentru trimestrul 1 din 2024. Compania a continuat să îşi concentreze eforturile asupra investiţiilor în eficientizarea operaţiunilor şi menţinerii solidităţii financiare într-un mediu volatil pentru agricultură, conform unui comunicat remis redacţiei.
Conform comunicatului, cifra de afaceri înregistrată de companie în primele 3 luni din 2024 este de 11,7 milioane de lei, iar la nivel individual, Norofert S.A. a obţinut un rezultat operaţional pozitiv de 1,1 milioane de lei.
"Rezultatele financiare pentru primele trei luni ale anului 2024 reflectă angajamentul nostru de a îmbunătăţi performanţele operaţionale şi de a creşte eficienţa, chiar într-un context economic provocator. Menţinem o abordare prudentă, conştienţi de volatilitatea persistentă din piaţa agricolă. Investiţiile în laboratorul de cercetare, sistemul de irigaţii şi lansarea producţiei pe piaţa din SUA vor consolida marjele în viitor. În luna martie, am marcat patru ani de la listarea la BVB, în piaţa AeRO, şi am anunţat o nouă etapă investiţională: deschiderea unei linii de producţie de inputuri în Watertown, Dakota de Sud.
De la listarea la bursă, am investit 17 milioane de lei în proiecte de dezvoltare şi inovaţie. Astăzi, Grupul dispune de o facilitate modernă de producţie a îngrăşămintelor la Filipeştii de Pădure şi un laborator de cercetare unic în România, iar ferma de 1.000 ha de la Zimnicea va deveni un model pentru agricultura durabilă," a declarat Vlad Popescu, Preşedintele Consiliului de Administraţie, Norofert.
Cifre cheie consolidate în trimestrul 1 din 2024:
oSoldul activelor imobilizate ale Grupului a crescut cu aproape 11%, până la 25 milioane de lei. Aceste active sunt esenţiale pentru strategia companiei de dezvoltare, pentru a putea produce o gamă cât mai largă de produse, asigurând astfel o poziţie competitivă mai bună în piaţă.
oCreanţele au scăzut cu 38,5%, până la 31,5 milioane de lei, în linie cu cifra de afaceri, precum şi datorită unui grad bun de încasare.
oDatoriile totale în valoare de 53,5 milioane de lei, au înregistrat o scădere de aproape 15% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, ca urmare a rambursării anticipate a unor facilităţi de credite bancare anul trecut.
oVeniturile totale ale Grupului au atins suma de 12,9 milioane de lei, în scădere cu 11% faţă de perioada similară din anul trecut, susţinute de activitatea de producţie şi comercializare de inputuri. Volatilitatea accentuată a pieţei cerealelor în 2023 a prezentat un risc pe care Norofert l-a gestionat cu prudenţă.
oLa nivel de Grup, cheltuielile operaţionale au crescut cu 7,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ajungând la aproape 12 milioane de lei, influenţate în principal de creşterea cheltuielilor cu materiale şi a celor cu personalul (+20%).
oÎn condiţiile celor menţionate mai sus, rezultatul net înregistrat de Grup în T1 2024 este de 1.414 lei, în scădere cu 99,9% faţă de rezultatul înregistrat în T1 2023.
Investiţii anunţate în primele trei luni din 2024
În România: În trimestrul 1 din 2024, compania a anunţat finalizarea primei etape a laboratorului de cercetare de la Filipeştii de Pădure şi a contractat un credit de 4,1 milioane lei, prin programul IMM INVEST Plus, pentru achiziţionarea de sisteme şi echipamente de irigare cu sistem de pivoţi. Banii vor fi utilizaţi pentru finalizarea sistemului de irigaţii pe 340 de hectare din cele 1.000 ha operate în regim ecologic la Ferma Zimnicea. Valoarea totală a proiectului de investiţii este de aproximativ 4,9 milioane de lei din care contribuţia din surse proprii a companiei va fi de 15%.
În SUA: Compania a inaugurat o linie de producţie a inputurilor pe piaţa din SUA, în oraşul Watertown, Dakota de Sud, una dintre cele mai importante zone agricole din SUA. Producţia se va concentra pe gama de sănătate a solului şi nutriţie foliară, similară cu cea din România, urmând a se utiliza bacterii produse în laboratorul din Filipeştii de Pădure. Investiţia în asamblarea liniei de producţie de inputuri de 250 mii euro s-a derulat prin intermediul companiei Norofert AG, companie înfiinţată în parteneriat cu Gary Lamb, antreprenor cu o experienţă de peste 30 de ani în agribusiness-ul din Midwest, SUA.
Situaţiile privind rezultatele financiare aferente primului trimestru al anului 2024 sunt prezentate atât conform RAS, cât şi în conformitate cu IFRS (Standardele Internaţionale de Raportare Financiară).
Rezultatele consolidate ale grupului includ atât performanţele companiei mamă, Norofert S.A., cât şi ale filialei Agroprod CEV S.R.L., deţinută în proporţie de 100%. Agroprod CEV cultivă în regim ecologic un teren agricol de 1.000 de hectare în Zimnicea, judeţul Teleorman.
1. prefer CHRD a lui Mugure Ionel
(mesaj trimis de anonim în data de 30.05.2024, 10:55)
am vandut nrf care mi s-a parut scumpa la peste 70 milioane capitalizare si am luat cu banii actiuni la firma lui Mugurel Ionel care a fost director la NRF am luat intre 16 si 17 lei, acum o sa vedem daca am avut inspiratie sau nu
si NRF mi se pare o companie buna, poate ca o sa reinvestesc
am mai cumparat la dn agrar si putin la hai
1.1. dar agroland (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.05.2024, 11:15)
mai bine erai cu agroland, a crescut mai mult si acum va da rezultate tot mai bune
2. rambursare principal oblicatiuni ...
(mesaj trimis de anonim în data de 30.05.2024, 11:30)
Ramane totusi intrebarea cu ce bani platesc principalul si dobanda la obligatiunile scadente in mai putin de un an. Este vorba cam de 11-12 milioane, avand in vedere pierderea de anul trecut, inceputul de an nu prea bun si rezerva de cash foarte mica, si nici nu se zareste o crestere fenomenala anul asta.
Intrebarea este pentru un prienet, nu pentru mine ca eu sunt deja pe minus cu NRF. :)
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.05.2024, 12:02)
cu ce plateste toata lumea, o sa emita alte obligatiuni
2.2. cu creantele (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.05.2024, 12:44)
au crente mari, pana anul viitor pot transforma in cash pentru obligatiuni
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de Warren Buffett în data de 30.05.2024, 13:54)
creantele alea trebuie sa asigure achizitia de materii prime si costul conversiei in produse finite, este capital circulant, doar excesul poate fi directionat catre plata de datorii pe termen lung. la toate afacerile astea cu ciclu lung de cash mai trebuie pusa si problema bad debt-urilor. desi ei declara si se jura ca nu au, eu sincer sunt foarte sceptic, personal cred ca genul asta de business trebuie sa functioneze cu un minim de 5% din cifra de afaceri provizion pentru creante incerte. ori ei nu fac mai deloc, daca ar face am vedea o "profitabilitate" dezastroasa. cu certitudine, nu pot rambursa datoriile, singura optiune este de rostogolire a lor. situatia nu este critica in momentul de fata, pe indicatorii de lichiditate sta acceptabil, dar se poate deteriora rapid in conditiile in care rezultatul lor operational nu acopera (sau acopera la limita) cheltuielile cu dobanda. un esec de a plasa noi obligatiuni si/sau refuzul bancilor de a le rostogoli datoria sau acceptul la o dobanda semnificativ mai mare, ar cam trage obloanele la NRF. nu uitati ca nu putem emite judecati de valoare asupra temporaritatii rezultatelor slabe avand in vedere ca in anii trecuti si-au masluit situatiile financiare, raportand profituri umflate pe care le-au scos pe usa din dos in rezultatul reportat.
2.4. pai mari (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.05.2024, 15:15)
dar s-au redus, deci progres e, nu?
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.05.2024, 23:54)
dau bani doar la clienti certi, de asta a scazut activitatea