Reţelele de contrabandă au vândut în România peste 4,15 miliarde de ţigarete în 2017, aproape 10 % din volumele traficate pe suprafaţa Uniunii Europene, Elveţiei şi Norvegiei. România ocupă astfel locul 5 în Europa, loc ocupat de Italia în 2016, potrivit unui studiu de specialitate remis astăzi pentru AGERPRES.
"Reţelele de contrabandă au vândut în România peste 4,15 miliarde de ţigarete în 2017, adică aproape 10% din volumele traficate pe teritoriul Uniunii Europene, Elveţiei şi Norvegiei. Volume mai mari de ţigarete de contrabandă au ajuns doar pe pieţele din Germania, Polonia, Marea Britanie şi Franţa, state cu populaţii de două până la cinci ori mai mari decât România. România ajunge astfel pe un nedorit loc 5 în Europa, poziţie ocupată în 2016 de Italia, un stat cu peste 60 de milioane de locuitori", se arată în studiul asupra contrabandei şi efectelor ei la nivelul Europei. Studiul a fost realizat de către KPMG pentru RUSI (Royal United Services Institute).
Primele 5 state ca volume de ţigarete traficate ilegal, printre care se află şi România, reprezintă circa 62% din piaţa neagră la nivelul Uniunii Europene, Norvegiei şi Elveţiei, adică de două ori mai mult decât cele 25 de state analizate la un loc, potrivit AGERPRES.
Studiul RUSI confirmă că traficul ilegal de ţigarete este o activitate cu risc redus şi cu beneficii mari pentru grupurile transnaţionale de criminalitate organizată.
"În 2017 media contrabandei la nivelul Uniunii Europene, Elveţiei şi Norvegiei a fost de 8,7%, adică aproximativ jumătate din nivelul înregistrat în România în acelaşi an. Ţara noastră este atractivă pentru contrabandişti din cauza celor 2.000 de kilometri de graniţă cu state non-UE în care ţigările costă o treime din preţul de vânzare din România. De aceea este absolut necesară hotărârea autorităţilor de a aloca toate resursele necesare luptei împotriva reţelelor de criminalitate organizată", declară Ileana Dumitru, director Juridic şi Relaţii Publice al British American Tobacco România.
Potrivit studiului, 8,7% din totalul ţigaretelor consumate în Europa în 2016 au fost ilegale. "Dintre primele 6 ţări cele mai expuse la fenomenul traficului ilicit, România a înregistrat cea mai mică scădere a volumului de ţigări consumate din piaţa ilicită adică 0,26 miliarde ţigarete faţă de anul precedent. Franţa şi Polonia au înregistrat scăderi de câte 1,35 miliarde ţigarete, Italia o scădere de 0,94 miliarde de ţigarete, iar Germania a înregistrat o scădere de 0,6 miliarde ţigarete." se arată în raport.
"Peste 50% din piaţa ilicită din România este reprezentată de 2 mărci clasificate ca "illicit whites":Marble & Ashima", se mai precizează în document.
În total, pierderile financiare la nivelul Uniunii Europene, Norvegiei şi Elveţiei au depăşit 10 miliarde de euro, bani care au finanţat activităţi criminale.