Noul comisar european pentru Industrie, Stephane Sejourne, a declarat că Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să răspundă la măsurile comerciale protecţioniste adoptate de alte ţări, inclusiv eventuale noi acţiuni din partea lui Donald Trump, după ce va reveni la Casa Albă, informează Agerpres.
Stephane Sejourne a menţionat că Uniunea Europeană are atât instrumente ofensive, cât şi defensive pentru a-şi proteja industriile, inclusiv impunerea unor tarife comerciale la importurile din Statele Unite şi oferirea de sprijin financiar companiilor europene.
"La nivel global, pieţele sunt din ce în ce mai protecţioniste, ceea ce face industriile noastre necompetitive. Acest lucru trebuie rezolvat. Acesta este sfârşitul atitudinii de complezenţă a Europei", a spus Stephane Sejourne.
Stephane Sejourne, vicepreşedinte executiv pentru prosperitate şi strategia industrială al Comisiei Europene, a subliniat că UE are instrumente pentru a combate protecţionismul comercial, inclusiv tarife şi sprijin financiar pentru companiile europene. El a subliniat că un război comercial ar afecta şi companiile americane, limitându-le accesul la piaţa UE de 450 de milioane de consumatori. De asemenea, Sejourne a menţionat că, după ce Trump a impus tarife în 2018 pe exporturile europene de oţel şi aluminiu, UE a ripostat cu tarife pe produse americane, cum ar fi motocicletele Harley-Davidson şi blugii Levi's.
De la venirea lui Trump la Casa Albă, Uniunea Europeană a implementat măsuri de apărare comercială, inclusiv un instrument pentru a răspunde la coercitia economică.
Stephane Sejourne, oficialul european, a menţionat că este pregătit să analizeze atât măsuri defensive, cât şi ofensive împreună cu colegii săi. El a subliniat necesitatea unei pieţe unice europene în sectoarele telecomunicaţiilor şi finanţelor şi a respins ideea unor noi împrumuturi comune, propunând în schimb un fond de competitivitate pentru a sprijini proiecte de infrastructură, în special în industriile tradiţionale şi pentru decarbonizarea acestora. El a subliniat importanţa industriei siderurgice pentru sectoarele viitoare, cum ar fi industria auto şi turbinele eoliene, care depind de oţel pentru a atinge obiectivele de neutralitate climatică.
1. Chiar vreau sa vad
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2025, 10:19)
Chiar vreau sa vad cum va raspunde Europa masurilor protectioniste instituite de America.. cum va da Europa lovitura cu industria de doi bani pe care o are in prezent.
2. Deci, ca sa nu ne mai ascundem
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2025, 10:40)
Deci, ca sa nu ne mai ascundem dupa cires.. Europa a fost competitiva cu industria ei cat timp a curs gazu ieftin de la rusi... Cand acesta a disparut a ramas in urma doar ipocrizia nu si industria europeana.
Cam ce ar fi de facut in fata unei astfel de realitati ??