Bugetul ONU urmează să scadă cu peste 285 de milioane de dolari anul viitor, reprezentând o diminuare cu 5%, pe care Guvernul american a anunţat că a negociat-o.
Adunarea Generală a ONU a adoptat duminică prin vot un buget de funcţionare în 2018-2019 în valoare de aproape 5,4 miliarde de dolari.
Biroul secretarului general al ONU a anunţat că noul buget prevede tăieri la cele mai multe departamente şi birouri.
Bugetul finanţează multiple activităţi ONU, dar nu şi operaţiuni de menţinerea păcii sau apeluri umanitare, de exemplu.
Statele Unite sunt cel mai mare contributor, plătind aproximativ 25% din buget.
Preşedintele Donald Trump a exercitat presiuni în vederea reducerii contribuţiei americane la acest organism mondial.
Ambasadoarea americană la ONU Nikki Haley a reproşat ONU, citată într-un comunicat, duminică, "ineficienţa şi cheltuieli în exces" şi a subliniat că Washingtonul nu va permite "să se profite de generozitatea poporului american".
Ea a anunţat marţi această reducere cu 5% a bugetului de funcţionare a ONU.
Impactul acestei decizii asupra contribuţiei americane la bugetul ONU nu este însă clar.
Potrivit Chartei ONU, Statele Unite contribuie cu 22% din bugetul de funcţionare a organizaţiei, reprezentând aproximativ 1,2 miliarde de dolari din cele aproape cinci miliarde şi jumătate de dolari, cărora li se adaugă costul operaţiunilor de menţinerea păcii, în valoare totală de 6,8 miliarde de dolari, pe care Statele Unite îl finanţează în proporţie de 28,5%.
Acest anunţ a fost interpretat rapid drept o sancţiune şi un avertisment american, după adoptarea de către ONU, săptămâna trecută, a unei rezoluţii care condamnă decizia lui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.