Ce titluri de la BVB au tranzacţionat fondurile Pilon II în cel de-al treilea trimestru?

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 noiembrie

Grafică de MAKE

Grafică de MAKE

English Version

Aripi, Metropolitan Life şi fondul administrat de BCR Pensii şi-au lichidat deţinerile în Fondul Proprietatea

Arobs Transilvania Software - noul nume din portofoliile Pilon II

Şase din cele şapte fonduri de pensii private obligatorii au investit 413 milioane de lei în obligaţiuni emise de Romgaz

Fondurile de pensii private Pilon II, la care salariaţii din ţara noastră contribuie cu 4,75% din venitul lunar brut, au cumpărat acţiuni OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz şi BRD-Groupe Societe Generale, în cel de-al treilea trimestru al anului, dar au vândut titluri Banca Transilvania şi mai ales Fondul Proprietatea, conform calculelor noastre realizate pe baza raportărilor administratorilor celor şapte fonduri şi ale Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În unele cazuri, vânzările pot fi explicate de limitarea legislativă conform căreia fondurile pot investi doar 5% din active în acţiunile unei companii unde statul are o participaţie de sub 50% din capital, în vreme ce în cazul FP fondurile de pensii continuă procesul de dezinvestire început după vânzarea deţinerii în Hidroelectrica. Pe de altă parte, ies în evidenţă achiziţiile de obligaţiuni Romgaz, emise de producătorul de gaze naturale la finele lunii septembrie, ofertă la care majoritatea fondurilor Pilon II au participat.

Ce titluri de la BVB au tranzacţionat fondurile Pilon II în cel de-al treilea trimestru?

Niciun fond nu a cumpărat acţiuni Banca Transilvania

Valoarea investiţiei celor şapte fonduri de pensii private obligatorii în acţiuni Banca Transilvania era de 6,64 miliarde lei, la finele lunii septembrie, uşor sub cea de la jumătatea anului, de 6,72 miliarde lei, în condiţiile în care preţul acţiunii (ajustat conform majorării de capital cu alocare de titluri gratuite) a avut o uşoară depreciere, la care se adaugă vânzări nete ale fondurilor.

În cel de-al treilea trimestru al anului, fondurile Metropolitan Life şi Aripi şi-au diminuat uşor deţinerile în instituţia de credit (luând în calcul şi gratuitele primite în iulie), foarte probabil în condiţiile în care, la jumătatea anului, deţinerile lor de acţiuni Banca Transilvania echivalau cu 4,95%, respectiv 4,92% din active, în limita pragului de 5%. Restul fondurilor de pensii private obligatorii şi-au păstrat pachetele de acţiuni ale instituţiei de credit, astfel încât deţinerea Pilon II în Banca Transilvania s-a diminuat uşor la 26,2% în trimestrul al treilea, faţă de jumătatea anului când era 26,3%. Cel mai mare pachet, de aproape 8,9%, era al fondului administrat de NN Pensii, care administrează sumele cele mai mari de bani.

Ce titluri de la BVB au tranzacţionat fondurile Pilon II în cel de-al treilea trimestru?

Fondurile Pilon II deţineau 11,1% din Hidroelectrica, la finele lunii septembrie

Vaoarea investiţiilor fondurilor de pensii Pilon II în acţiuni Hidroelectrica a crescut în perioada iunie-septembrie la 6,25 miliarde lei, faţă de 6,1 miliarde lei la jumătatea anului, pe fondul achiziţiilor şi a aprecierii uşoare a preţului acţiunilor.

Fondurile Aripi şi cele administrate de NN Pensii şi BCR Pensii au cumpărat acţiuni ale producătorului şi furnizorului de energie electrică, celelalte fonduri Pilon II menţinându-şi pachetele de acţiuni Hidro din portofolii. Compania este deţinută în proporţie de 80% de Ministerul Energiei, astfel încât limita până la care fondurile pot să cumpere acţiuni Hidroelectrica este de 10% din activ, conform prevederilor legale.

Ce titluri de la BVB au tranzacţionat fondurile Pilon II în cel de-al treilea trimestru?

La finele lunii septembrie, cele şapte fonduri aveau 11,1% din companie, cel mai mare pachet, de aproape 3,4% din companie fiind al fondului administrat de NN Pensii, în valoare de 1,9 miliarde lei la preţul de atunci al acţiunii.

AZT Viitorul Tău, Metropolitan Life şi fondul administrat de BCR Pensii au cumpărat acţiuni OMV Petrom

Trei fonduri Pilon II, respectiv AZT Viitorul Tău, Metropolitan Life şi cel administrat de BCR Pensii au cumpărat acţiuni OMV Petrom, în cel de-al treilea trimestru al anului, în vreme ce Aripi şi fondul administrat de NN Pensii, ale căror deţineri în producătorul de petrol şi gaze echivalau cu 4,8% şi 4,9% din capital la jumătatea anului, au vândut titluri ale companiei.

În ansamblu, fondurile Pilon II au avut achiziţii nete de acţiuni OMV Petrom, în cel de-al treilea trimestru, dar preţul acţiunii a scăzut, astfel încât valoarea totală a deţinerilor s-a diminuat la 6,1 miliarde lei, faţă de 6,3 miliarde lei, la jumătatea anului. La finele lunii septembrie, fondurile aveau 13,4% din companie, din care aproape 4,7% reprezenta pachetul Metropolitan Life.

Ce titluri de la BVB au tranzacţionat fondurile Pilon II în cel de-al treilea trimestru?

Niciunul dintre fondurile de pensii private obligatorii nu a vândut acţiuni Romgaz şi BRD

Aripi, Vital, fondul administrat de BCR Pensii şi cel administrat de BRD Pensii au cumpărat acţiuni ale Romgaz, în trimestrul al treilea al anului, fără vânzări din partea altor fonduri, astfel încât deţinerea Pilon II în producătorul de gaze naturale a urcat la 17,4%, uşor peste cea de la jumătatea anului. Pe de altă parte preţul acţiunii a scăzut, astfel încât valoarea totală a portofoliilor s-a diminuat de la 3,9 miliarde lei la 3,7 miliarde.

Ce titluri de la BVB au tranzacţionat fondurile Pilon II în cel de-al treilea trimestru?

BRD-Groupe Societe Generale a fost altă companie dintre cele importante de la BVB la care niciun fond Pilon II nu a vândut acţiuni în cel de-al treilea trimestru al anului, în vreme ce Aripi şi Metropolitan Life au cumpărat acţiuni ale băncii. La finele lunii septembrie, fondurile de pensii Pilon II aveau 18,4% din bancă, cel mai mare pachet, de 2,8%, fiind al Metropolitan.

Ce titluri de la BVB au tranzacţionat fondurile Pilon II în cel de-al treilea trimestru?

Şase din cele şapte fonduri Pilon II au vândut acţiuni FP

Fondurile de pensii şi-au continuat vânzările de acţiuni Fondul Proprietatea în trimestrul al treilea, ajungând să mai aibă circa 7,6% din FP, faţă de 14,1% la jumătatea anului, procente ce ţin cont de diminuarea capitalul realizată de emitent în septembrie. Beneficiind şi de oferta realizată de fond, şase din cele şapte fonduri Pilon II au vândut acţiuni FP, în perioada iunie-septembrie. Aripi, Metropolitan Life şi fondul administrat de BCR Pensii au ieşite complet din acţionariatul Fondul Proprietatea, în vreme ce Vital a fost singurul care şi-a păstrat poziţia.

Ce titluri de la BVB au tranzacţionat fondurile Pilon II în cel de-al treilea trimestru?

FP şi-a pierdut din importanţă după vânzarea deţinerii în Hidroelectrica, statul pune presiuni ca fondul să nu mai poate realiza răscumpărări şi să nu mai vândă din participaţii, solicitări care până acum au fost respinse de acţionari, dar orice listare din portofoliu este până la urmă dependentă de bunăvoinţa statului.

Purcari Wineries - singurul emitent din BET ce nu se găseşte în portofoliile fondurilor

Arobs Transilvania Software apare pentru prima dată în portofoliile fondurilor de pensii private obligatorii, cu o deţinere cumulată de 13,69% din compania de IT, din care fondul AZT Viitorul Tău avea 9,77% iar Metropolitan Life 3,92%. Arobs s-a trasferat în septembrie anul trecut din Piaţa AeRO în Piaţa Reglementată a BVB, iar în iunie acest an a realizat o majorare de capital la care fondurile au participat.

Sectorul IT&C este motorul principalelor burse mondiale, dar la BVB este foarte slab reprezentat, imagine a gradului redus de dezvoltare al pieţei noastre de capital.

Purcari Wineries este singurul emitent din BET ce nu se găseşte în portofoliile Pilon II în condiţiile în care, fondurile nu au voie să investească în companii ce desfăşoară cu preponderenţă activităţi în domeniul producerii şi/sau comercializării de produse din tutun şi alcool, potrivit unei norme a Autorităţii de Supraveghere Financiară. Fostele SIF-uri, odată vedetele Bursei de Valori Bucureşti, sunt complet ieşite de pe radarul fondurilor de pensii, fapt ce ilustrează lipsa de încredere a administatorilor în managementul şi transparenţa unora dintre aceste societăţi.

Fondurile Pilon II au subscris 17% din obligaţiunile emise de Romgaz, în valoare de 500 milioane euro

Şase din cele şapte fonduri private de pensii obligatorii au investit aproape 413 milioane de lei în obligaţiunile emise de Romgaz, echivalentul în euro a circa 17% din întreaga emisiune în valoare de 500 milioane de euro.

Cea mai mare investiţie, de 102 milioane lei, a fost a fondului AZT Viitorul Tău, în vreme ce fondul Vital a subscris obligaţiuni de 89,5 milioane lei, iar Aripi de 76,5 milioane lei. Investiţia fondului administrat de NN Pensii în titlurile obligatare ale producătorului de gaze naturale s-a ridicat la 60,8 milioane lei, fondul administrat de BCR Pensii a plasat 45,7 milioane lei, iar Metropolitan Life a investit 38,3 milioane lei. Fondul administrat de BRD Pensii, ce va fi preluat de Banca Transilvania, este singurul care nu a cumpărat obligaţiuni Romgaz.

Obligaţiunile emise de Romgaz au maturitatea de cinci ani, dobânda de 4,77%, banii urmând să fie folosiţi de producătorul de gaze pentru finanţarea proiectului Neptun Deep.

La finele lunii septembrie, fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 149,95 miliarde lei, circa 65% din bani fiind plasaţi în titluri de stat româneşti, 5% în obligaţiuni şi 25% în acţiuni. Numărul participanţilor era de 8,24 milioane, conform datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Notă:

Banca Transilvania a realizat o majorare de capital cu acţiuni gratuite în luna iulie, fiecare acţionar primind 148 de titluri noi, la 1.000 de titluri deţinute.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Purcari Wineries este singurul emitent din BET ce nu se găseşte în portofoliile Pilon II, probabil din cauza riscurilor percepute de administratori prin situarea companiei în Republica Moldova.

    Motivul cunoscut e ca nu au voie sa investeasca in industria viciilor,desi nu toti consideram asa bautura )))

    Cum s-ar spune,chestie de gust. 

    1. in faptul ca, am imoresia, Purcari e inregistrata in Cipru.

      Nu are nicio legatura,au altele inregistrate aiurea prin lume.

      Ca sa incheiem discutia,nu au voi in alcool,tutun,obligatiuni nelistate sau fara rating,fonduri de private equity(aici au voie la Pilonul 3) ,fabrici de armament 

      Buna ziua,

      Intr-adevar exista o norma ASF prin care se interzice fondurilor de pensii sa investeasca in companii ce activeaza in productia/comercializarea de alcool sau tutun. Am corectat textul articolului.

      Multumesc pentru sesizare!  

      Dar in companii care vand doar mancare nesanatoasa au voie sa investeasca?

    Fondurile de pensii au descoperit noul TRP de pierdut bani=AROBS.Dupa primele 6 luni de la anul asteptam sa ne spuna care era scenariul de investitie si cum arata rezultatele la semestrul 1 2025 si mai departe care e proiectia pentru semestrul 2.

    1. ce sa mai zicem de BNET?

      prietenii stiu de ce cum spunea o reclama celebra. 

      acum chiar putem spune ca au dat lovitura cu AROBS

      sau invers,aia le-au dat-o 

    Se pare că se știu deja rezultatele Hidro și sunt nasoale. Ăștia care le-au aflat s-au apucat sa vândă....

    1. si ramane asa cat reconcilierea capitalului social nu are loc

    Fostele SIF-uri, odată vedetele Bursei de Valori Bucureşti, sunt complet ieşite de pe radarul fondurilor de pensii, fapt ce ilustrează lipsa de încredere a administatorilor în managementul şi transparenţa unora dintre aceste societăţi.

    Administratorii de fonduri pilonul II au fugit de (raspundere) din Sif-uri pentru ca nu vrut sa deschida procese in instanta ca asta le afecteaza dupa aceea reputatia. 

    Au ales calea cea mai simpla in loc sa se lupte pentru investitiile facute initial.

    Sunt niste lasi in cazul de fata. 

    1. ce bine ca fondurile de pensii au cumparat si Arobs...cu timpul poate vor fi desfiintate

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb