Preţuri record ale electricităţii şi golire accelerată a depozitelor de gaze înainte de iarnă

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Editorial / 14 noiembrie 2024

Călin Rechea

Gradul de umplere a depozitelor de gaze naturale a înregistrat o scădere accelerată mult mai mare decât în anii precedenţi, de la 101% în 5 noiembrie la 99,24% în data de 11 noiembrie (vezi graficul 1), conform datelor de la Gas Infrastructure Europe (GIE).

Preţuri record ale electricităţii şi golire accelerată a depozitelor de gaze înainte de iarnă

Combinaţia de factori din spatele acestei evoluţii deosebit de îngrijorătoare este, probabil, cunoscută la nivel guvernamental. Dar dacă iarna nu va accepta naraţiunea încălzirii globale, există puţine măsuri care pot fi luate pentru asigurarea securităţii energetice, în condiţiile în care toate politicile energetice din ultimii ani au avut ca efect subminarea gravă a surselor de energie securitară şi înlocuirea acestora cu surse intermitente.

Scăderea accelerată a volumului gazelor din depozite a condus la o situaţie fără precedent în ultimii 12 ani, perioada pentru care sunt disponibile datele de la GIE.

Astfel, 11 noiembrie 2024 a fost a noua zi consecutivă fără intrări în depozite. Pe de altă parte, ieşirile zilnice au depăşit 165 GWh în ultimele 7 zile. În aceste condiţii, ieşirile nete din depozitele de gaze ale României au cunoscut o creştere explozivă şi au depăşit toate recordurile pentru această perioadă a anului (vezi graficul 2).

Preţuri record ale electricităţii şi golire accelerată a depozitelor de gaze înainte de iarnă

"Gazul este combustibil de tranziţie. Cât va dura această tranziţie, cu siguranţă vom vedea cu toţii. Dar România are o tradiţie în acest sector. România are resurse şi trebuie să se lupte pentru a putea folosi aceste resurse pe termen scurt şi mediu", a declarat, frecent, ministrul energiei Sebastian Burduja, conform ştirilor din presă.

Dar de ce trebuie să se lupte România pentru a folosi resursele de gaze doar pe termen scurt şi mediu, dar nu şi pe termen lung, mai ales când centralele pe gaze naturale pot fi construite mult mai rapid decât centralele atomice sau hidroelectrice de capacităţi similare?

Se va schimba natura intermitentă a energiei electrice obţinute din surse regenerabile pe termen lung? Şi cu cine trebuie să se lupte România, în special când va deveni evident, cât de curând, că scenariul acoperirii deficitului de energie electrică prin importuri este nerealist, deoarece toate statele europene consideră că deficitul poate fi acoperit cu uşurinţă prin importuri?

În timp ce autorităţile noastre analizează consecinţele reducerii accelerate a gazelor din depozite şi vor căuta, în mod responsabil, desigur, cele mai bune şi mai ieftine surse de umplere a depozitelor în 2025, România se confruntă şi cu cele mai mari preţuri ale energiei electrice din ultimii doi ani (vezi graficul 3).

Preţuri record ale electricităţii şi golire accelerată a depozitelor de gaze înainte de iarnă

Acestea au depăşit semnificativ nivelul foarte ridicat din vară şi au ajuns la 315 EUR/MWh în 13 noiembrie 2024 (n.a. preţul pentru ziua următoare), respectiv 1.550 RON/MWh sau 1,55 RON/kWh, conform datelor de la euenergy.live, care sunt preluate de la ENTSO-E (Reţeaua Europeană a Operatorilor de Transport şi de Sistem pentru Energie Electrică).

Un preţ mai mare şi cel mai ridicat din Europa, de 355 EUR/MWh, s-a înregistrat în aceeaşi zi în Ungaria, în timp ce preţul din Bulgaria a fost 315 EUR/MWh.

Evoluţia preţurilor energiei chiar înaintea intrării în iarna calendaristică reprezintă un semnal major de alarmă pentru autorităţi, în special pe fondul intervalului redus care a mai rămas până la eliminarea plafonării acestora, care va avea efecte dramatice asupra puterii de cumpărare a populaţiei şi a sectorului industrial.

Opinia Cititorului ( 26 )

  1. Deci gradul de umplere a depozitelor de gaze este de "la 99,24% în data de 11 noiembrie" si Rechea e in panica:-)...sa-i traduca cineva ca 99,24% inseamna ca e PLIN nu GOL:-)

    1. Dacă gradul de umplere a depozitelor de gaze scade cu cca 2 procente pe zi.... există riscul în ritmul acesta sa rămânem fără gaze în mijlocul iernii

      Pai parca suntem cel mai mare producator de gaze de Europa...unde se duce tot gazul ala, de trebuie sa mai luam gaze si din depozite ca activitatea indistriala parca a scazut cu 2% in trimestrul 3...sau exportam gaz in hungaristan, Slovacia si Austria ca falitii astia sunt obisnuiti doar cu gaz "ieftin":-)

      Gradul de umplere a scazut in 12 noiembrie la 97,52%, adica o scadere zilnica de 1,72 puncte procentuale. Ieșirile nete zilnice au urcat la 235 gwh.

      Ieșirile nete din depozite în Europa au sărit cu aproape 2 twh la 5 twh și gradul de umplere este 92,58%.

      Prețul curentului din Romania a ajuns la 328 eur/mwh, cel mai mare din Europa. 

      Depozitul a fost 101% înainte de venirea iernii. Stocul era necesar pt. consumul de acum. Ne este lehamite de propaganda sovietică de särakii!

      A fost peste 103%.

      Vai de noi, dar ce grav, consumăm din depozit când trebuie. :

      asa ne trebuie,daca nu suntem ca Slovacia=tara unde liderii stiu sa citeasca tendintele cum ne spunea un autor

      bine,ca si altii cu scrisul,cititul tendintelor o duc prost in toate aspectele,dar le mai ramane gloria cititului tendintelor 

      A scăzut cub2.5% de la 05.11 la pana în 1.11,deci in6 zile dar tu nu citești, te arunci sa comentezi

      Graficele arată că în 2024 s-a răcit cu două luni mai devreme, influența fiind spanac.

      Comunismul nu salvează nimic, doar oferă unor incapabili satisfacția egalității. : 

    ...

    In București nu e nevoie de gaze, se stă deja in frig. Incalzirea globală a triumfat !

    ...

    A inceput sa fie distractiv sa citesti compunerile astea.Imi plac zbaterile continue de a gasi elemente dezastruoase in toate lucrurile care se dovedesc ca functioneaza normal.Expresii ca situatie exploziva sunt duioase cand vorbim de gaze.Inca o iarna trecuta lejer in care o sa ne incalzim cu astfel de grozavii izvorate dintr-o fire anxioasa,plina de angoasa

    Si mai amuzant e sa facem un exercitiu de imaginatie si sa intuim rezultatul unor articole cu asemenea ton scrise in adevaratele paradisuri ale spiritelor libere,Rusia ar fi un exemplu.Insa si Ungaria nu-i de neglijat. 

    1. Perfect de acord cu tine! Alarmiștii de serviciu își fac din plin datoria.

      Scade cu 1,72% toamna. Probabil daca vor fi -20 grade iarna, scadera va fi de 17,2% pe zi.

      Cred ca de aici vine ingrijorarea. 

      Intri în iarnă cu 95%. Care este motivul îngrijorării? Iarna din iunie?

      motivul ingrijorarii e ca Trump anuleaza prdinul lui Biden de stopare a livrarilor de LNG overseas

      adica vine gaz si nu mai merge naratiunea cu statul cu mana intinsa la Tovarasi 

      asta e marea ingrijorare a celor care pistoneaza tot timpul pentru a ne pleca la Tovarasi

    Acum o saptamana,Moldova se lauda ca a cumparat gaz cu discont mare di PRoata de Romania,guvernata de destepti plini de doctorate,carora,daca le dai o problema de clasa a patra cu steluta,brusc le patineaza mintea!

    1. Ne-am asumat destinul rep. Moldova. E frustrant pentru ruși, dar poți continua să fii pârtie pentru muște.

      Pentru Moldova gratis si sine die, pentru “urmasii urmasilor nostri in veacul vecilor”, si pana la ultimul mujic:-)

      Doamne Ajuta sa ajunga 10 lei mc de gaz in Romania! Si 15 lei litru de benzina! AMIN

      S-ar decongestiona traficul. Mai scăpăm și de sărăkiile care fac propagandă sovietică.

    Rezultatele sistemului de succes: pauperizarea majorității cetățenilor și favorizarea infractorilor.

    1. Stoparea finanțării statului terorist sovietic a determinat umplerea depozitelor. Nu-i cazul să plângem că folosim depozitele. Toate au rostul lor.

    Votati Aladin Georgescu ! preturi mici !

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb