Mai mult de jumătate dintre companiile mai mari din Austria se gândesc să-şi mute afacerea în străinătate, conform unei ştiri recente de pe site-ul publicaţiei Brussels Signal.
Datele apar în "Raportul privind infrastructura 2025", prezentat la Viena de organizaţia Future Business Austria, pe baza rezultatelor unui sondaj realizat de Institutul Hajek la nivelul companiilor cu peste 100 de angajaţi.
Potrivit raportului, 39% dintre manageri iau în considerare mutarea unor părţi ale companiilor lor din Austria, iar alţi 17% se gândesc la relocarea în întregime.
"Nevoia de acţiune este enormă. Austria se află în recesiune pentru al doilea an consecutiv pentru prima dată din 1945", a declarat David Ungar-Klein, unul dintre autorii studiului.
Principalele motive invocate au fost impozitarea excesivă (57% dintre respondenţi), deficitul de forţă de muncă calificată (41%), preţurile ridicate ale energiei (34%), creşterea preţurilor în general (33%) şi birocraţia excesivă (30%).
Managerii au mai declarat că se confruntă cu o "scădere drastică a motivaţiei în rândul angajaţilor", în condiţiile în care 57% au subliniat că "implicarea şi atitudinea angajaţilor faţă de muncă a scăzut în ultimul an". O îmbunătăţire a fost observată de numai 7% dintre managerii participanţi la sondaj.
După cum scrie Brussels Signal, rezultatele sondajului reflectă deteriorarea competitivităţii economice a Austriei în ultimii ani, pe fondul unei scăderi masive a eficienţei guvernamentale.
Publicaţia online mai subliniază că aceste cifre reprezintă o notă slabă pentru guvernul de coaliţie al conservatorilor (ÖVP) şi Verzilor, care conduce Austria din 2020 şi care a pierdut recentele alegeri generale.
Cu toate acestea, ÖVP, Partidul Socialist şi Verzii negociază în prezent formarea unui nou guvern de coaliţie, pe fondul refuzului preşedintelui Austriei de a acordat mandatul formării noului guvern Partidul Libertăţii din Austria (FPÖ), considerat extremist, în ciuda victorie sale în alegeri, cu 29% dintre voturile exprimate.
Opinia Cititorului