Actualizare Fostul preşedinte Traian Băsescu declară, referindu-se la extrădarea jurnalistului publicaţiei Zaman România Kamil Demirkaya, că nu suntem paşalâc turcesc, ci buni prieteni şi parteneri egali ai Turciei şi avertizează că acesta nu va avea parte de un proces corect în Turcia, iar viaţa sa va fi în pericol.
"Nu suntem paşalâc turcesc, ci buni prieteni şi parteneri egali ai Turciei. Autorităţile din Turcia au cerut extrădarea ziaristului Kamil Demirkaya pentru opiniile criticele exprimate prin presă, la adresa puterii de la Ankara. În mod cert, acesta nu va avea parte de un proces corect în Turcia, nu-i vor fi respectate drepturile iar viaţa jurnalistului va fi în pericol", scrie Băsescu pe Facebook.
Fostul şef al statului consideră că ţara noastră trebuie să se comporte ca un stat membru al Uniunii Europene, în care valori precum dreptul la liberă exprimare sunt respectate şi să respingă extrădarea jurnalistului Kamil Demirkaya.
"Sper că instituţiile Statului Român nu vor acţiona ca pe vremea când eram paşalâc turcesc", conchide Băsescu.
------
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, afirmă, după ce europarlamentarul Cristian Preda i-a cerut să oprească extrădarea jurnalistului turc Kamil Demirkaya, că procedura extrădării este de competenţa organelor judiciare, întrebându-se dacă autorul solicitării cunoaşte "acest aspect elementar" şi spunând că nu crede că autorul solicitării îi cere să încalce independenţa autorităţii judiciare
"Cristian Preda îmi cere să opresc procedura de extrădare a unui jurnalist turc! În condiţiile legii, procedura extrădării este de competenţa organelor judiciare. Autorul solicitării nu cunoaşte acest aspect elementar?", a scris Tudorel Toader pe Facebook.
Mesajul publicat de Toader are şi un post scriptum: "Nu cred că autorul solicitării îmi cere să încalc independenţa autorităţii judiciare. Nu cred că autorul solicitării are cunoştinţă de cazuri în care ministrul Justitiei a stopat proceduri judiciare".
Ziaristul turc, Kamil Demirkaya, angajat al publicaţiei Zaman România, a fost ridicat, ieri dimineaţă de acasă, în baza unui mandat de extrădare emis la ordinul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit informaţiei publicate pe site-ul zamanromania.ro. El a fost audiat de Parchetul Curţii de Apel Bucureşti şi pus în libertate.
"La ordinul lui Erdogan, procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, ziaristul fiind acuzat că este membru al mişcarii Gulen. Guvernul turc a trimis autorităţilor române mandatul de extrădare pentru Demirkaya, iar miercuri dimineaţă ziaristul a fost ridicat de acasă şi dus la sediul Poliţiei Române", scria Zaman România.
Europarlamentarul Cristian Preda a cerut Ministerului Justiţiei să oprească procedura de extrădare a ziaristului turc.
"Le-am scris tuturor membrilor grupului socialist din PE să blocheze ceea ce tovarăşii lor de drum de la Bucureşti sunt pe cale să facă împotriva libertăţii presei", a mai anunţat Preda.
Preşedintele Klaus Iohannis a spus, ieri că nu vrea să comenteze acum, dar că este informat în legătură cu problema legată de ziaristul turc Kamil Demirkaya.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.12.2018, 15:48)
Bre, vai de studentii matale ; ori mor de plictiseala sau dorm cand le vorbesti doua ore non-stop.