Banca Centrală Europeană poate în continuare să reducă dobânzile, dacă relansarea economică a zonei euro nu se concretizează, şi ar putea chiar lua în considerare tipărirea de bani şi distribuirea lor directă către populaţie, a declarat vineri Peter Praet, economist şef şi membru în comitetul executiv al BCE, într-un interviu acordat cotidianului italian "La Repubblica",citat de Reuters.
Preşedintele BCE, Mario Draghi, i-a surprins pe investitori săptămâna trecută când a decis să reducă dobânda de bază la nivelul zero, pentru prima dată în istoria BCE, iar dobânda la depozite a fost redusă la nivelul record de minus 0,4%.
"Aşa cum au demonstrat alte bănci centrale, nu am atins încă limita minimă. Dacă noi şocuri negative vor înrăutăţi perspectiva sau dacă condiţiile de finanţare nu se vor ajusta în direcţia sau în măsură în care este necesară pentru a stimula economia şi inflaţia, o reducere a dobânzi rămâne în arsenalul nostru", a spus Peter Praet.
Totodată, întrebat de jurnalişti dacă BCE ar putea pur şi simplu să tipărească bani şi să îi distribuie cetăţenilor din zona euro, o formă extremă de relaxare a politicii monetare propusă de economistul american Milton Friedman care a utilizat o metaforă a banilor aruncaţi din elicopter, Praet a spus că acest lucru este posibil, cel puţin teoretic. "Da, toate băncile centrale pot să facă acest lucru. Poţi să emiţi bancnote pe care să le distribui populaţiei. Întrebarea este dacă şi când este oportun să recurgi la acest gen de instrument, care este unul extrem", a afirmat Peter Praet.
La rândul său, la finalul şedinţei de politică monetară de săptămâna trecută, preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că Banca Centrală Europeană ar putea să plătească băncile pentru a se împrumuta de la BCE, cu condiţia să acorde la rândul lor credite gospodăriilor şi companiilor. În plus, începând din luna aprilie a acestui an, achiziţiile lunare de obligaţiuni ale BCE vor fi majorate de la 60 până la 80 de miliarde de euro.