1 Decembrie, o zi simbol pentru toţi românii

D.N.
Ziarul BURSA #Politică / 30 noiembrie 2011

Ferdinand I, alături de soţia sa, Regina Maria.La 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, a fost încoronat Rege al tuturor românilor.

Ferdinand I, alături de soţia sa, Regina Maria.La 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, a fost încoronat Rege al tuturor românilor.

Ziua naţională reprezintă o dată care este adânc marcată în inima fiecărui patriot autentic, acest lucru fiind valabil pentru toate ţările şi pentru toţi patrioţii. Într-o perioadă tulbure, din multe puncte de vedere - moral, financiar, economic - , o astfel de abordare poate părea bombas-tică, dar nici pe departe lucrurile nu stau aşa.

Zilele se mai schimbă, dar simbolurile şi patria rămân şi acest lucru este foarte important. Legea numărul 10 din 31 iulie 1990 consfinţea data de 1 decembrie drept Ziua Naţională a României, acest lucru fiind întărit şi de Constituţia din 1991, articolul 12, alineatul 2. Pentru români, această dată avea o valoare aparte înainte ca legile să întărească acest lucru. La 1 decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 delegaţi, care aveau susţinerea a 100.000 de persoane adunate la eveniment din toate colţurile ţării, a adoptat o Rezoluţiune care consfinţea unirea tuturor româ-nilor din Transilvania şi întreg Banatul cu ţara mamă.

La 93 de ani de la acest eveniment, merită să reamintim principiile fundamentale proclamate de Adunarea Naţională la alcătuirea noului Stat Român: 1. Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc. 2. Egală îndreptăţire şi deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din Stat. 3. Înfăptuirea desăvârşită a unui regim curat democratic pe toate tărâmurile vieţii publice.

Votul obştesc, direct, egal, secret, pe comune, în mod proporţional, pentru ambele sexe, în vârstă de 21 de ani la reprezentarea în comune, judeţe ori parlament. 4. Desăvârşită libertate de presă, asociere şi întrunire, libera propagandă a tuturor gândurilor omeneşti. 5. Reforma agrară radicală. Se va face conscrierea tuturor proprietăţilor, în special a proprietăţilor mari. În baza acestei conscrieri, desfiinţând fidei-comisele şi în temeiul dreptului de a micşora după trebuinţă latifundiile, i se va face posibil ţăranului să-şi creeze o proprietate (arător, păşune, pădure) cel puţin atât cât o să poată munci el şi familia lui. Principiul conducător al acestei politici agrare e pe de o parte promovarea nivelării sociale, pe de altă parte, potenţarea producţiunii. 6. Muncitorimei industriale i se asigură aceleaşi drepturi şi avantagii, care sunt legiferate în cele mai avansate state industriale din Apus.

Astfel, prima zi de iarnă a fiecărui an devine data simbol pentru realizarea României Mari. Ultimii 20 de ani au demonstrat din plin că nu există simbol care nu poate fi mânjit de politicianis-mul ieftin al unor conducători vremelnici, importantă fiind însă trăirea internă a milioanelor de locuitori ai acestei ţări şi nu câteva discursuri cu ţintă electorală şi cu termen redus de garanţie.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb