Grecii au retras, în ianuarie anul acesta, aproape 13 miliarde de euro din depozitele constituite la băncile din ţară, faţă de cinci miliarde de euro în decembrie 2014, pe fondul amplificării temerilor privind situaţia financiară a ţării, respectiv a viitorului acesteia în zona euro, anunţă Banca Centrală Europeană (BCE).
La începutul acestei luni, BCE a încetat să mai accepte obligaţiuni greceşti drept colateral (garanţii) pentru creditele acordate băncilor comerciale elene, astfel că sarcina finanţării acestor instituţii a căzut pe banca centrală de la Atena. Totuşi, BCE deţine controlul situaţiei, în condiţiile în care împrumuturile de care pot beneficia băncile greceşti prin intermediul liniei de finanţare de urgenţă (ELA) de la banca centrală a Greciei sunt aprobate de BCE.
Decizia BCE, împreună cu ieşirile masive din depozite, au generat creşterea dependenţei creditorilor eleni de finanţarea de urgenţă de la Banca Centrală a Greciei, însă aceasta este mai scumpă decât împrumuturile de la BCE.
Preşedintele BCE, Mario Draghi, apără cu tărie politica băncii pe care o conduce, faţă de Grecia, chiar dacă aceasta a fost criticată, afimând că nu face decât să respecte normele în materie.