Detaliile a 15 milioane de carduri de debit iraniene au fost publicate online, fiind astfel expuse informaţiile legate de conturile a circa o cincime din populaţia ţării, anunţă National Review, amintind că infracţiunea s-a produs în urma protestelor antiguvernamentale masive din Iran, desfăşurate în noiembrie, în timpul cărora manifestanţii au dat foc băncilor din toată ţara.
"Aceasta este cea mai mare înşelătorie financiară din istoria Iranului", a informat Aranan News, menţionând: "Milioane de iranieni sunt îngrijoraţi că îşi vor găsi numele în lista conturilor atacate".
Băncile afectate - Mellat, Tejarat and Sarmayeh - au fost sancţionate de SUA în 2018, fiind acuzate că au transferat bani pentru Corpul Gărzii Revoluţionare Iraniene, cu încălcarea dreptului internaţional.
Experţii în cibernetică au declarat pentru New York Times că, probabil, atacul a fost realizat de un stat sau de o organizaţie sponsorizată de stat. Atacul a dezvăluit "o capacitate tehnologică ridicată, care este de obicei la îndemâna serviciilor de informaţii de stat", conform spuselor lui Boaz Dolev, directorul executiv al companiei de cibersecuritate ClearSky.
Ministrul iranian al informaţiilor şi telecomunicaţiilor, Mohammad Javad Azari Jahromi, a descris atacul drept furt de date de către un contractor nemulţumit care a avut acces la conturi şi le-a expus ca parte a unei tentative de a obţine bani prin ameninţări. Potrivit oficialului iranian, calculatoarele din sistemul bancar al ţării nu au fost atacate.
Amintim că protestele, declanşate iniţial împotriva creşterilor preţurilor carburanţilor în Iran, au fost "cea mai gravă criză politică cu care s-a confruntat regimul local în cei 40 de ani ai săi", potrivit reprezentantului Departamentului de Stat din Iran, Brian Hook, care a menţionat că este posibil ca regimul să fi ucis până la 1.000 de persoane ca răspuns la proteste. Hook nu a făcut referire la dovezi pentru această cifră.
Grupurile pentru drepturile omului au estimat numărul total al celor ucişi între 180 şi 450. Eforturile de verificare a numărului morţilor au fost împiedicate de întreruperea aproape totală a serviciilor de internet impusă de regimul iranian în timpul protestelor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.12.2019, 09:01)
Cum se face că în orice stat care are conflict diplomatic cu SUA au loc proteste masive împotriva guvernului soldate cu morți,răniti ,distrugeri de bunuri etc?Ce coincidrnță!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.12.2019, 10:37)
Usa e o democratie dezvoltata, alege in mod liber si independent ce star mai trebuie distrus, jefuit. Daca n ar testa armamentul si folosi forta, ar mai fi dolarul moneda de reserva?!! Ar mai fi ei prima economíe?!! Sa veden Cat o mai tine, al treilea razboi mondial o sa curete c am tot.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.12.2019, 11:31)
Asa este,joacă foarte murdar și tot nu-i mai satură Dumnezeu.Sunt ca o plagă gangrenoasă ca o ciumă bubonică a secolului XXI.