17 secţii de terapie intensivă neonatală de nivel III din România vor fi conectate la reţeaua naţională de telemedicină în urma unei investiţii majore făcute de Fundaţia Vodafone România. Echipele medicale din aceste secţii se vor putea conecta rapid cu specialişti din alte unităţi din ţară şi din străinătate.
Astfel, un medic din afara spitalului poate interveni şi poate superviza de la distanţă actul medical, cu acces în timp real la starea de sănătate a nou-născutului.
Proiectul este finanţat de Fundaţia Vodafone România, în cadrul programului "Fondul Viaţă pentru Nou-Născuţi", şi este derulat de ACV România. Valoarea investiţiei este de 250.000 de euro.
Cele 17 secţii nou incluse în reţeaua de telemedicină se află în spitale cheie din Bucureşti (Maternitatea Filantropia, Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului cu Maternitatea Polizu şi secţia de Pediatrie, Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Pantelimon", Spitalul Clinic "Dr. I. Cantacuzino", Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Ioan", Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Prof. dr. Panait Sârbu", Spitalul Universitar de Urgenţă); Bacău (Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău); Galaţi (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" Galaţi); Oradea (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea); Sibiu (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu); Suceava (Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sf. Ioan cel Nou" Suceava); Târgovişte (Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte); Timişoara (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Pius Brânzeu" prin secţia de Obstetrică-Ginecologie "Dr. Dumitru Popescu").
Prin intermediul sistemului de telemedicină, medicii se pot conecta rapid cu specialişti din alte unitaţi sanitare aflate în ţară sau străinătate, pot transmite date medicale securizate, pot dezbate un diagnostic şi cere o a doua opinie, pot decide dacă pacientul trebuie transferat la o unitate de rang superior sau poate fi tratat în secţia în care se află. Acest schimb de informaţii accelerează luarea deciziilor medicale pentru cei peste 6.000 de nou-născuţi cu afecţiuni medicale grave internaţi anual în secţiile de nivel III, pentru care timpul este adesea un factor critic care poate face diferenţa între viaţă şi moarte.
"În cei aproape 10 ani de când ne implicăm în modernizarea şi dotarea secţiilor de terapie intensivă pentru nou-născuţi, mortalitatea infantilă în România a scăzut de la 9,8 la 5,6 la mie. Aceste cifre şi poveştile emoţionante pe care le auzim de la personalul medical cu care colaborăm în program ne motivează să continuăm intervenţiile în zona de neonatologie şi terapie intensivă neonatală. Ţinta noastră este să asigurăm acces le servicii medicale de calitate şi şanse egale de tratament tuturor nou-născuţilor cu probleme grave de sănătate, indiferent de locul unde se nasc. Oricine poate ajuta demersurile făcute de Fundaţia Vodafone România pentru dotarea secţiilor în care sunt îngrijiţi nou-născuţii printr-o donaţie de 2 euro, cu un SMS cu textul RITM trimis la numărul 8845, printr-o donaţie online făcută la https://fundatia-vodafone.ro/tine-romania-in-viata/ sau prin redirecţionarea a 3,5% din impozitul anual datorat prin completarea online a formularului 230 https://fundatia-vodafone.ro/redirectioneaza/, respectiv sponsorizări directe pentru companii", a declarat Angela Galeţa, directorul Fundaţiei Vodafone Romania.
Până la acest proiect, în România erau 10 secţii de terapie intensivă neonatală prevăzute cu sisteme de telemedicină, trei dintre ele (Spitalul Marie Curie din Bucureşti, Spitalul Judeţean Constanţa şi Spitalul Clinic Judeţean Mureş) dotate prin programe ale Fundaţiei Vodafone România. Prin adăugarea celor 17 secţii de terapie intensivă neonatală de nivel III la reţeaua de telemedicină existentă, toate cele 25 de secţii de nivel III şi două secţii de nivel II din ţară vor fi conectate între ele, asigurându-se astfel un cadru optim de comunicare între cele 27 de secţii.
"Soluţia de telemedicină implementată prin proiectul nostru este un sistem de videoconferinţă securizat, în care pot fi conectate aparate medicale de investigaţie şi monitorizare a pacientului, permiţând astfel evaluări la distanţă în timp real pentru second opinion, pregătirea echipei medicale care primeşte prin transfer un pacient, reducerea timpului până la instituirea tratamentului adecvat pentru fiecare caz în parte.
Acest proiect este o primă etapă foarte importantă, către aceste secţii de nivel III fiind transferate cazurile grave. O reţea comună de telemedicină între toate secţiile de Terapie Intensivă Nou-născuţi din ţară va contribui la reducerea semnificativă a transferurilor inutile, la reducerea timpului până la instituirea tratamentului adecvat pentru fiecare nou-născut critic şi va facilita schimbul de experienţă între medicii neonatologi.
Obiectivul final al proiectului nostru este conectarea tuturor secţiilor de neonatologie şi a principalelor secţii chirurgicale în care sunt operaţi nou-născuti", a declarat Delia Vasiliu, preşedintele ACV România.
Fundaţia Vodafone România a derulat în ultimii 10 ani proiecte în valoare de peste 5 milioane de euro destinate construirii, modernizării şi dotării secţiilor de neonatologie şi terapie intensivă pentru nou-născuţi din toată ţara: construirea şi dotarea secţiei terapie intensivă neonatală de la Spitalul Marie Curie din Bucureşti, renovarea şi modernizarea compartimentului de terapie intensivă neonatală de la Spitalul Judeţean Constanţa, dotare cu aparatură de specialitate a secţiilor de neonatologie şi a unităţilor de terapie intensivă neonatală din Botoşani, Caransebeş, Craiova, Mediaş, Slatina şi Târgu Mureş.
Pentru suplimentarea bugetului existent şi extinderea programului "Fondul Viaţă pentru Nou-Născuţi" în cât mai multe unităţi medicale, Fundaţia Vodafone România continuă campania de strângere de fonduri adresându-se în acest demers atât publicului larg cât şi companiilor. Modalitaţile prin care se pot face donaţii pentru program sunt disponibile pe pagina de donaţie Fondul Viaţă pentru Nou-Născuţi.
"Fondul Viaţă pentru Nou-Născuţi" este un program al Fundaţiei Vodafone România destinat renovării, modernizării şi dotării cu echipamente medicale a compartimentelor şi secţiilor de neonatologie din spitalele publice din întreaga ţară.
România are cea mai mare rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeana (UE), cu 5,6 decese la 1.000 de naşteri vii, aproape dublu faţă de rata mortalităţii infantile în UE, care este de 3,4 decese la 1.000 de naşteri vii. Doar în 14 oraşe din ţară, acolo unde există secţii de nivel III, dotate cu aparatura necesară terapiei intensive, nou-născuţii cu probleme majore pot primi îngrijire adecvată. Bebeluşii cu riscuri majore nu pot fi trataţi în restul de 169 de secţii şi compartimente de neonatologie de nivel I şi nivel II şi trebuie transferaţi spre secţiile de nivel III. Pentru unii dintre ei, transferul înseamnă o întârziere a intervenţiei medicale şi poate avea consecinţe fatale. Totodată, locurile din unităţile cu nivel III de competenţe de îngrijire medicală în neonatologie sunt limitate şi pot prelua cazurile doar în funcţie de disponibilitate.