În numai două luni, autorităţile americane au închis 20 de bănci, chiar dacă Statele Unite îşi revin încet.
Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC), agenţia guvernamentală res-ponsabilă cu garantarea depozitelor constituite la băncile americane, a estimat că 2010 va fi un an cu un număr record de falimente bancare. În 2009 au fost închise 140 de bănci în Statele Unite, acesta fiind cel mai mare număr anual de falimente înregistrat după 1992.
Din cele 20 de bănci închise anul acesta, cinci au părăsit sistemul financiar în luna ianuarie, iar restul în februarie.
La finele săptămânii trecute, autorităţile de reglemetare din SUA au închis "George Washington Savings Bank" din Illinois, "La Jolla Bank" din California, "La Coste National Bank" din Texas şi "Marco Community Bank" din Marco Island, Florida. Toate cele patru societăţi sunt bănci mici, cu maximum zece sucursale. Aceste patru falimente vor costa FDIC peste un miliard de dolari.
Falimentele bancare din SUA s-au înmulţit pe măsură ce economia americană a intrat în recesiune, rata şomajului a crescut, preţul caselor s-a prăbuşit, iar cazurile de incapacitate de plată au fost tot mai numeroase. În aceste condiţii, FDIC a încheiat anul 2009 cu pierderi.
În 2008, în SUA au fost numai 25 de falimente bancare şi doar trei cazuri în 2007. Micile bănci sunt mult mai vulnerabile la pierderi decât instituţiile de pe Wall Street, deoarece creditele imobiliare acoperă o mare parte din portofoliul lor.
Şomajul din SUA a atins vârful în octombrie 2009 şi va scădea în 2011, în condiţiile în care economia se va consolida, estimează o analiză Bloomberg News. Potrivit acesteia, cea mai mare economie a lumii va creşte cu 3% anul acesta şi în 2011. Analiza mai arată că rata şomajului, care a fost de 10,1% în octombrie 2009 (nivelul maxim al ultimilor 26 de ani), va scădea la 9,5% la sfârşitul anului curent.