Maşinile vândute în SUA, fabricate în proporţie majoră în exterior

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 martie

Maşinile vândute în SUA, fabricate în proporţie majoră în exterior

English Version

Tesla, "cel mai american" constructor de automobile

Puţine voci ar fi prezis modul în care lanţurile de aprovizionare pentru producţia de maşini vor fi puse în lumina reflectoarelor în 2025. Dar, cu noile tarife vamale impuse de administraţia Trump importurilor de profil, industria auto din America de Nord şi-a scos la lumină logistica: lanţuri de aprovizionare care traversează graniţele cu Mexic şi Canada, uneori de mai multe ori pentru aceeaşi maşină, conform unei analize visualcapitalist.com. Aceasta arată, în baza datelor The Economist, unde sunt produse maşinile vândute în America de marii constructori auto.

Potrivit sursei citate, Tesla a susţinut mereu că este "cel mai american" producător auto, iar datele mai sus menţionate arată că acest lucru este adevărat, cel puţin pentru maşinile vândute în SUA. Tesla nu numai că asamblează în SUA 100% din toate maşinile vândute în America, ci se şi aprovizionează local cu 60-70% din piesele utilizate. Astfel, tarifele propuse pentru importurile auto din Canada şi Mexic vor avea, probabil, un impact minim asupra companiei.

Dar, ceilalţi trei mari producători de automobile din SUA (Ford Motor, General Motors şi Stellantis) nu pot spune acelaşi lucru. Conform sursei citate, Ford asamblează în SUA 77% din autoturismele pe care le vinde pe piaţa internă, 21% - în Canada sau Mexic şi 2% în alte ţări. În cazul Stellantis (producător franco-italo-american), 57% din maşini sunt asamblate în SUA, 39% - în Canada sau Mexic şi 4% în alte părţi. În acest clasament urmează compania japoneză Nissan Motor, care asamblează în SUA 52% din maşinile livrate pe piaţa nord-americană, 31% în Canada sau Mexic şi 17% în alte ţări. General Motors asamblează doar 52% din maşini în SUA, 30% în Canada sau Mexic şi 18% în alte ţări; Toyota (Japonia) - 48% în SUA, 27% în Canada sau Mexic şi 25% în alte ţări; Hyundai-Kia (Coreea de Sud) - 33% în SUA, 8% în Canada sau Mexic şi 59% în alte ţări; Volkswagen (Germania) - 21% în SUA, 43% în Canada sau Mexic şi 36% în alte state. Cifrele sunt aferente perioadei ianuarie - septembrie 2024 (vânzări).

Astfel, între 25-33% din toate vehiculele vândute în SUA de companiile menţionate provin din Canada sau Mexic, procent care nu ia în calcul piesele folosite pentru fabricaţie, notează sursa citată.

Potrivit visualcapitalist.com, motivul pentru care lanţurile de aprovizionare sunt atât de globalizate este costul, respectiv este mai ieftin pentru companii să asambleze în afara graniţelor. Crearea zonei de liber schimb nord-americane le-a permis producătorilor de automobile să folosească forţă de muncă relativ ieftină şi scheme de producţie din alte ţări.

Drept urmare, Canada şi Mexic au devenit hub-uri auto. Dar lucrurile au devenit din ce în ce mai complexe: de exemplu, motoarele şi transmisiile de fabricaţie americană sunt expediate în Canada şi apoi asamblate într-o maşină care revine pe plan intern ca să fie vândută clienţilor din SUA.

În afară de tarifele vamale care se profilează pentru orice maşină ce nu este asamblată în SUA, taxarea "dus-întors" a pieselor este o preocupare separată, mai ales că multe maşini asamblate în Statele Unite pot folosi majoritatea pieselor din surse externe şi invers.

Amintim că, săptămâna trecută, preşedintele american Donald Trump a anunţat că va impune, din 2 aprilie, taxe vamale de 25% pentru toate maşinile care nu sunt fabricate în Statele Unite. Trump a precizat că tarifele vor fi permanente.

Ulterior, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Uniunea Europeană regretă profund decizia Statelor Unite, subliniind că blocul comunitar va continua să caute soluţii negociate cu Washingtonul.

Von der Leyen a spus, potrivit AFP: "Tarifele sunt taxe dăunătoare pentru companii şi chiar mai dăunătoare pentru consumatori, atât în SUA, cât şi în UE".

Comisia Europeană a decis recent să amâne cu două săptămâni, până la jumătatea lunii aprilie, intrarea în vigoare a propriilor contramăsuri asupra produselor americane, impuse ca răspuns la taxele de 25% aplicate de SUA importurilor de oţel şi aluminiu.

Şi premierul Canadiei, Mark Carney, a declarat, citat de CNN, că relaţia economică dintre Canada şi Statele Unite se află într-un moment de schimbare semnificativă, în contextul noilor taxe vamale anunţate de administraţia Trump. Oficialul canadian a subliniat că guvernul său ia în considerare măsuri pentru a reduce dependenţa de partenerul american şi pentru a-şi diversifica relaţiile comerciale. Mark Carney a spus: "Este clar că SUA nu mai reprezintă un partener de încredere. Este posibil ca, prin negocieri extinse, să putem restabili un element de încredere, dar nu mai există cale de întoarcere". Premierul canadian a avertizat că, dacă taxele vamale asupra sectorului auto vor fi permanente, Canada va trebui să îşi reorienteze parteneriatele economice şi să accelereze iniţiativele de diversificare a exporturilor.

La rândul său, guvernul japonez a avertizat că noile taxe vamale ar putea avea un impact semnificativ asupra relaţiilor economice dintre Japonia şi Statele Unite, dar şi asupra economiei globale. Purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, Yoshimasa Hayashi, a afirmat, citat de AFP: "Considerăm că aceste măsuri şi alte restricţii comerciale impuse de guvernul american ar putea afecta serios relaţiile economice dintre Japonia şi SUA, precum şi sistemul comercial multilateral".

Premierul Shigeru Ishiba a declarat că Japonia evaluează "măsuri adecvate" ca reacţie la taxele vamale suplimentare impuse industriei auto şi va lua în considerare "toate opţiunile disponibile".

Opinia Cititorului ( 34 )

  1. Trump face exact ce a spus in campanie ca va face. De unde surprinderea si de unde mirarea?? Bossilor, stiati ca va pune taxe daca nu veniti in SUA sa va fabricati cazanele. America first, si pe urma restul lumii.

    Go, Trump! In you we trust!! 

    1. Americanul de rând va aștepta următorul mandat pt. achziționarea unei mașini.

      Tu crezi doar în Putler. 

      Pot sa mearga si pe jos.

      "in you we trust?" da ce-i god? get a life

      În SUA nu e la fel ca în Sovietul tău drag, clasa muncitoare nu locuiește în același bloc. :

      Omenirea a fost dresata penibil de sistemul neomarxist sorosist, care ii indoapa cu consum de 2 lei,

      sa nu mai poata gandi cu creierul propriu, care s a atrofiat, printr o permanenta propagada a minciunii,  

      oamenii sant derutati si vad adevarul ca minciuna, 

      de aia actiunile foarte bune dar putin mai neconventionale ale lui Trump produc retinere,

      "aoleu, s a desfacut zgarda, ce ma fac?" 

      Voi, sovieticii, vă descurcați fără mâncare, goi în zăpadă. Câteva minute, dar vă descurcați.

      "Voi, sovieticii..."

      Daca nu esti in stare sa raspunzi nimic, ca asta ce ai scris e de mila, zau asa, aici schimbam opinii, n ai ce cauta desculţ daca nu poti comunica, mergi mai bine sa te odihnesti putin, dupa efortul urias de a scrie asa ceva gol 

      Nu e consum de 2 lei, masinile s-au scumpit deja cu 70-80% fata de 2019, si mai vin taxe de 25% peste asta.

      Si masina, in US ca si la noi de fapt nu e moft nu e consum de 2 lei, e prima necesitate daca vrei sa ai job trebuie sa fii in stare sa te deplasezi, pe cat posibil nu cu rable ce te lasa in drum.

      Normal ca trump zice ca nu-i pasa deloc dc se scumpesc. el si prietenii lui miliardari isi permit. e doar o taxa de 25% de la americani. pe aproape tot.  

      Pai nu de asta era vorba cu consumul de 2 lei, ci in general, ce e asa de greu de inteles, vai, vai?

      Cand vorbesti de neomarxisti , de sorosisti tu crezi ca schimbi opinii?

    Trump stie foarte bine ce face,

    de ce sa se produca piese, componente si chiar automobile intregi PENTRU SUA inafara SUA?,

    nu se vede logica 

    1. E dezvoltator imobiliar, nu știe să facă nimic.

      De aia e miliardar, esti si tu?

      ca vad ca le stii pe toate:)  

      S a nascut miliardar

      Bufonul mai deține 2% din valoarea averii pe care a moștenit-o. :

      ...

      Raspunzi numai aiurea, o silaba n ai putut sa dai din tine pe subiect, ce scrisese cineva mai sus era:

      "de ce sa se produca piese, componente si chiar automobile intregi PENTRU SUA inafara SUA?, 

      nu se vede logica" 

      Esti in stare sa urmaresti astea 3 cuvinte, se pare ca nu,

      pai de ce ne deranjezi aici?  

      pt ca e mai ieftin, pt ca si us are export de altceva. si pt ca n-au somaj. cine ar lua joburile ieftin platite care acum sunt in afara?

    Vai, s a trezit in Ursuliculicuţa grija fata de consumatori, citez:

    "Von der Leyen a spus, potrivit AFP: "Tarifele sunt taxe dăunătoare pentru companii şi chiar mai dăunătoare pentru consumatori, atât în SUA, cât şi în UE"",

    dar cand pune la punct planurile cum sa ne fure economiile din banci, nu se gandeste la noi? 

    1. Dar tu nu ai economii în bănci.

      Daca tu iti tii grivnele furate de la noi sub saltea sau in conturi secrete de ale stapanului tau circar, nu inseamna ca fac toti la fel

      Cand o sa ti fure mai vorbeste. Tarifele sunt reale si vor afecta rau Romania. Toata zona de vest a tarii lucreaza pt industria de masini Germana.

      Hai, mergi cu mia de ruble și ia-ți un ouleț. :

      Tu se pare ca nu ai inteles, pai de cand se produc in Romania automobile pentru SUA, hai sa fim seriosi

      ...

      producem componente la greu e bine de stiut.

      Hai, mergi cu mia de grivne si ia ti o ceapa

      Producem componente la greu, da, dar nu pentru SUA,

      ce o fi asa de greu de inteles ? 

      pt germania si germania exporta in US.

      ?În 2024, Germania a exportat aproximativ 3,4 milioane de mașini noi la nivel global, în valoare de 135 miliarde de euro. Dintre acestea, 13,1% au fost destinate pieței din Statele Unite ale Americii, ceea ce reprezintă aproximativ 445.000 de vehicule . 

      Așa-i că n-ai mai văzut un ou de când erai mic? : Ce naiba să faci cu ruble?

      Mergi cu 2000 grivna si ia ti o ceapa

    go tesla :D

    1. go go. man

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Codul Insolvenţei 2025”
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5998
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2151
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9509
Gram de aur (XAU)Gram de aur463.2781

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb