Consilierii de la Casa Albă au elaborat un plan ce prevede impunerea unor tarife de 20% pentru majoritatea bunurilor importate în Statele Unite, relatează The Washington Post, care indică cele ce urmează.
Măsura ar urma să fie anunţată de preşedintele Donald Trump în cadrul unui eveniment desfăşurat în Grădina Trandafirilor de la Casa Albă, numit simbolic "Ziua Eliberării".
Trump a avertizat de câteva săptămâni că noile tarife, care ar putea schimba radical sistemul comercial global, vor intra în vigoare pe 2 aprilie. Duminică, preşedintele american a afirmat că tarifele reciproce vor viza ţările care aplică taxe asupra bunurilor americane, iar luni Casa Albă a precizat că orice ţară ce tratează neechitabil SUA ar trebui să se aştepte la măsuri tarifare corespunzătoare.
"The Washington Post" notează că administraţia americană ia în considerare un plan ce ar aplica tarife de 20% pentru produse din aproape toate ţările, în locul unor măsuri punctuale. Se estimează că noile taxe ar putea genera venituri de peste 6.000 de miliarde de dolari, redirecţionate sub formă de reduceri către americani.
Un consilier de la Casa Albă a calificat însă orice informaţie înainte de evenimentul de miercuri drept "simplă speculaţie".
Preşedintele Trump a impus deja tarife pentru importurile de aluminiu şi oţel şi a majorat taxele pentru toate bunurile provenite din China, provocând tensiuni cu partenerii comerciali ai SUA. Canada a promis măsuri de retaliere, iar Uniunea Europeană şi alte state au ameninţat, de asemenea, cu contramăsuri.
Trump a criticat în repetate rânduri acordurile de liber schimb care, în opinia sa, au afectat economia americană, generând un deficit comercial de peste 1,2 trilioane de dolari.
Economiştii avertizează că tarifele ridicate vor creşte preţurile pe plan intern şi internaţional, afectând economia mondială. Un tarif de 20% suplimentar ar costa o gospodărie americană medie aproximativ 3.400 de dolari anual, potrivit Laboratorului de buget al Universităţii Yale.
Impactul politicii tarifare se resimte deja în economia americană, pe fondul incertitudinii generate de abordarea neconvenţională a preşedintelui. Începând din februarie, pieţele bursiere au pierdut aproape 5.000 de miliarde de dolari din valoare, iar încrederea în perspectivele economice s-a deteriorat, potrivit sursei citate.
Riscurile se extind şi în afara Statelor Unite. Activitatea fabricilor din Asia a încetinit, iar semnele de redresare din Europa au fost umbrite de îngrijorările legate de noile taxe.
"Acest lucru înseamnă că este de aşteptat o reacţie negativă în lunile următoare", a declarat Cyrus de la Rubia, economist-şef la Hamburg Commercial Bank.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2025, 18:54)
Sigur reduce taxele Trump,
daca gasca Ursula Pfitzer se comporta mai cu respect.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2025, 20:29)
hahaha, bufonul nu înțelege circuitul bunurilor în economie. Produsele se vor scumpi pentru americani cu sute de procente. :
Trump merită tot respectul, împinge Mexic, Canada, UK și China către piața europeană. :