Nike şi alte branduri de îmbrăcăminte sportivă ar putea resimţi un nou impact financiar odată cu introducerea unor tarife suplimentare de către administraţia americană asupra importurilor din Vietnam, transmite Reuters, sursa informaţiilor următoare.
Preşedintele SUA, Donald Trump, urmează să anunţe noile măsuri menite să sprijine producţia internă şi să reducă deficitul comercial cu Vietnamul, care înregistrează un excedent de 123,5 miliarde de dolari în relaţia cu Statele Unite.
Vietnam reprezintă un pilon central al producţiei pentru numeroase branduri de articole sportive. Nike, de exemplu, îşi fabrică jumătate din încălţăminte şi aproape o treime din îmbrăcăminte în această ţară. Adidas este de asemenea expus, producând 39% din încălţămintea şi 18% din îmbrăcămintea sa acolo. În prezent, taxele vamale pentru încălţămintea importată din Vietnam sunt de 13,6%, în timp ce cele pentru îmbrăcăminte ajung la 18,8%, iar orice creştere a acestora ar pune presiune asupra preţurilor şi profitabilităţii.
"Dacă tarifele se extind şi asupra Vietnamului, Nike va avea o problemă serioasă", avertizează analistul David Swartz de la Morningstar, potrivit sursei.
Industria de îmbrăcăminte sportivă depinde puternic de Vietnam, nu doar giganţii precum Nike şi Adidas, ci şi branduri precum Lululemon, Columbia Sportswear şi Amer Sports, compania-mamă a Salomon şi Arc'Teryx. De asemenea, noile tarife ar putea afecta branduri emergente precum On, care produce 90% din încălţămintea sa şi 60% din îmbrăcăminte în Vietnam. Cu preţuri deja ridicate, între 130 şi 330 de dolari perechea, orice creştere suplimentară a costurilor ar putea afecta vânzările.
Relocarea producţiei nu este o soluţie simplă, întrucât şi alte ţări din Asia de Sud-Est, precum Cambodgia şi Indonezia, ar putea fi supuse tarifelor suplimentare, iar costurile de producţie în aceste regiuni sunt deja în creştere. Fabricaţiile din Cambodgia, de exemplu, percep tarife cu 5-10% mai mari din cauza cererii sporite generate de comercianţii care caută alternative la China şi Vietnam.
Analiştii sugerează totuşi că tarifele impuse Vietnamului ar putea fi mai blânde decât cele aplicate Chinei. Autorităţile de la Hanoi au luat măsuri pentru a menţine relaţii favorabile cu administraţia Trump, inclusiv prin promisiuni de creştere a importurilor din SUA, reducerea taxelor şi permiterea accesului Starlink - serviciul de internet prin satelit deţinut de Elon Musk - pe teritoriul său, precizează sursa.
În plus, Trump Organization explorează oportunităţi de investiţii în Vietnam în proiecte de hoteluri, imobiliare şi terenuri de golf, cu o valoare potenţială de miliarde de dolari. Fostul secretar american al comerţului, Wilbur Ross, subliniază că relaţiile dintre Trump şi Vietnam au fost în general bune şi că impunerea unor tarife drastice ar putea avea un impact negativ direct asupra consumatorilor americani, care resimt rapid creşterile de preţ la produsele de îmbrăcăminte şi încălţăminte.