Patronatul Cărnii de Porc (PCC) apreciază că pentru sărbătorile de Crăciun din acest an cererea pieţei ar putea depăşi 200.000 de capete, fără să intervină o creştere a preţului la furnizori. "Preţul cărnii de porc din producţie autohtonă nu va creşte, până la sfârşitul anului", a declarat, ieri, preşedintele PCC, Gheorghe Caruz. Potrivit reprezentanţilor patronatului din sector, preţul cărnii de porc în carcasă nu va depăşi 6 lei pe kilogram. Pe baza cererilor din piaţă înregistrate până la 20 noiembrie, reprezentanţii Patronatului Cărnii de Porc apreciază că pentru sfârşitul de an vor fi sacrificaţi circa 200.000 de porci. "Sacrificarea va avea loc în abatoare dotate conform normelor Uniunii Europene şi se vor aplica procedurile din Uniunea Europeană", a precizat Caruz. Directiva europeană privind bunul tratament al animalelor cere ca atât procesatorii industriali, cât şi crescătorii din gospodăriile particulare să aplice procedura de asomare la sacrificarea porcului, care face ca animalul să nu mai simtă pericolul şi nici durerea la aceeaşi intensitate. "Ţăranii trebuie să respecte directiva Uniunii Europene privind bunăstarea animalelor, care prevede asomarea porcilor înainte de sacrificare. Asomarea presupune amorţirea funcţiilor vitale ale animalului, nu uciderea lui, şi acest lucru se poate face cu glonţ captiv. Ulterior ţăranii vor putea să-şi sacrifice porcul în mod tradiţional", potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş.
200.000 de porci sacrificaţi pentru Crăciun, în industria cărnii
F.A.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 21 noiembrie 2007