OPEC+ menţine planul de creştere graduală a producţiei de petrol

S.B.
Materii Prime / 4 februarie

OPEC+ menţine planul de creştere graduală a producţiei de petrol

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii săi din OPEC+ au decis luni să menţină politica de creştere graduală a producţiei de petrol începând din aprilie şi au eliminat Administraţia pentru Informaţii în Energie a SUA (EIA) din lista surselor utilizate pentru monitorizarea producţiei şi respectarea acordurilor de aprovizionare, informează news.ro.

Tensiuni între Trump şi OPEC+ privind preţurile petrolului

Decizia vine pe fondul noilor presiuni din partea preşedintelui american Donald Trump, care a cerut OPEC+ să reducă preţurile petrolului, acuzând că nivelurile ridicate ale acestora ajută Rusia să continue războiul din Ucraina.

Trump s-a confruntat în trecut cu OPEC+ în primul său mandat (2016-2020), când a cerut majorarea producţiei pentru a compensa scăderea livrărilor iraniene afectate de sancţiunile impuse de SUA.

În cadrul reuniunii de luni, Alexander Novak, vicepremierul Rusiei, a confirmat că miniştrii OPEC+ au discutat cererea lui Trump şi au decis că vor continua creşterea producţiei de la 1 aprilie, conform planurilor stabilite anterior.

OPEC+ înlocuieşte EIA cu noi surse de monitorizare

OPEC+ a revizuit lista companiilor utilizate pentru monitorizarea producţiei de petrol, eliminând EIA şi Rystad Energy şi înlocuindu-le cu Kpler, OilX şi ESAI.

"După o analiză atentă realizată de Secretariatul OPEC, Comitetul a decis înlocuirea Rystad Energy şi a Administraţiei pentru Informaţii în Energie (EIA) cu Kpler, OilX şi ESAI, ca parte a surselor secundare folosite pentru evaluarea producţiei de petrol brut şi conformitatea cu acordurile de reducere", a precizat OPEC+ într-un comunicat.

Un oficial al OPEC+ a declarat că eliminarea EIA nu este motivată politic, ci a fost determinată de lipsa de comunicare eficientă din partea agenţiei americane. Guvernul SUA nu a oferit încă un răspuns oficial.

În trecut, OPEC+ a mai modificat lista surselor secundare, eliminând Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) în martie 2022, decizie despre care surse OPEC+ afirmă că a fost influenţată de Arabia Saudită din cauza preocupărilor legate de influenţa SUA asupra datelor furnizate de IEA.

Creşterea treptată a producţiei de petrol

Luni, preţurile petrolului au crescut uşor, pe fondul tarifelor impuse de Trump asupra Mexicului, Canadei şi Chinei, principalele parteneri comerciali ai SUA, ceea ce a amplificat temerile privind posibile perturbări ale aprovizionării. Cu toate acestea, preţurile nu au revenit la nivelul de 83 de dolari pe baril, atins pe 15 ianuarie, din cauza preocupărilor legate de impactul sancţiunilor americane asupra Rusiei.

OPEC+ reduce în prezent producţia cu 5,85 milioane de barili pe zi (bpd), echivalentul a 5,7% din oferta globală, printr-o serie de măsuri adoptate din 2022. În decembrie, grupul a extins aceste reduceri pentru primul trimestru din 2025, amânând majorarea producţiei până în aprilie din cauza cererii slabe şi a creşterii livrărilor din afara OPEC+.

Conform planului OPEC+, începând cu aprilie se va începe eliminarea treptată a reducerilor de 2,2 milioane bpd, iar Emiratele Arabe Unite vor beneficia de o creştere suplimentară a producţiei. Această majorare va avea loc progresiv, cu 138.000 bpd pe lună până în septembrie 2026.

OPEC+ urmează să ia o decizie finală privind creşterea producţiei în martie, în funcţie de evoluţiile pieţei şi de cererea globală.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8595
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2985
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9826
Gram de aur (XAU)Gram de aur437.1590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb