2003 - CEL MAI BUN AN DUPĂ REVOLUŢIE Imaginea României în presa internaţională este preponderent negativă

Costi Dobrea
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 29 ianuarie 2004

"O expoziţie cu imagini abstracte despre imaginea Româ-niei în presa străină" a fost des-chisă ieri, în galeria Galateca a Bibliotecii Centrale Universitare, avînd organizatori revista "Cadran politic" şi Institutul pentru Studiul Comunicării. Aceştia au monitorizat presa europeană, nord-americană şi rusă pentru a realiza atît o analiză a modului în care este văzută ţara şi pricipalii lideri politici români, cît şi o comparaţie între profilul României, Ungariei şi Bulgariei în presa străină.

Potrivit domnului Emil Hurezeanu, analist politic invitat la acest eveniment, ţara noas-tră a intrat în atenţia presei internaţionale începînd cu anul 1990, imediat după Revoluţie. În perioada următoare, pînă în 1997, anul alternării puterii politice, interesul pentru Ro-mânia a scăzut. Însă, anul trecut, România a redevenit interesantă sau mai interesantă pentru presa internaţională decît în perioada precedentă, constată domnul Hurezeanu. Cu toate acestea, există şi un "dar" după fiecare afirmaţie pozitivă. Astfel, România are pentru al treilea an consecutiv creştere economică, dar Guvernul este ineficient sau sîntem o ţară care ne vom integra în Uniunea Europeană, dar sîntem pe ultimul loc, a exemplificat domnul Hurezeanu. Există şi imagini negative care sînt inerţiale, cum ar fi poves-tea copiilor străzii care a devenit un clişeu persistent, a adăugat domnia sa.

Privită cantitativ, 40% din informaţia prezentă în presa europeană arată o imagine negativă a României, faţă de numai 32% aspecte pozitive. În presa nord-americană, imaginea negativă are o pondere de 34%, iar 30% sînt aspecte negative. Res-tul de procente a fost catalogată drept informaţie neutră, nici nu critică, nici nu laudă România. Dacă imaginea pozitivă a ţării este legată de integrarea în NATO şi UE, aspectele negative sînt construite pe diverse teme, pornind de la sport, migraţie, IT şi economie, pînă la corupţie, administraţie şi mecanismele deficitare ale democraţiei româneşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb