2009 şi viitorul imediat

Gabriela Căpăţână
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 ianuarie 2010

2009 şi viitorul imediat

Dobânzi

Evoluţia costurilor pentru toa-te tipurile de credite a fost în cea mai mare parte a anului trecut una descrescătoare, potrivit Ruxandrei Andrei, Manager în cadrul Finzoom Financial Services. "În primul trimestru, costurile creditelor au suferit o serie de ajustări, după creşterile spectaculoase înregistrate de la declanşarea crizei pănă la sfârşitul anului 2008, după încheierea lunii martie, începând un trend descendent menţinut până la acest moment", ne-a spus domnia sa. Evoluţia a fost influenţată de deteriorarea veniturilor populaţiei şi contracţia principalilor indicatori financiar-bancari, Euribor şi Robor, influenţaţi la rândul lor de politica monetară. Pe piaţa interbancară, ajustarea dobânzilor a fost mai puţin pronunţată decât în alte ţări din regiune, este de părere Vlad Muscalu, economist ING Bank.

Creditare

Încă de la declanşarea crizei, restanţele înregistrate la plata creditelor s-au aflat într-o continuă creştere. Multe dintre companii şi-au restrâns activitatea, altele au dispărut, şomajul a atins cote ridicate, iar cei care şi-au menţinut locul de muncă au suferit scăderi salariale.

Chiar băncile au dorit să limiteze accesul la împrumuturi pe de-o parte din cauza ariei de impact a crizei şi pe de altă parte să se asigure că viitorii clienţi îşi vor putea permite plata ratelor. În plus, condiţiile de eligibilitate impuse de instituţiile de credit au devenit din ce în ce mai greu de îndeplinit.

În noiembrie 2009, creditele acordate populaţiei şi societăţilor nefinanciare însumau 197,65 miliarde lei, în scădere cu 2,2% faţă de începutul anului şi cu 31,3% faţă de ianuarie 2008, potrivit datelor Centralei Riscurilor Bancare (n.r. - expunerea faţă de un singur debitor, egală sau mai mare de 20.000 lei).

Curs valutar

Moneda naţională începuse să se deprecieze la începutul anului 2009 pe fondul crizei financiare şi economice globale, de la un nivel de 3,9852 lei/euro, la finele anului 2008, până la un nivel de 4,28 lei pentru un euro în februarie, menţinându-se în intervalul 4,2-4,3lei/ euro pe parcursul anului.

Deşi leul s-a depreciat până la valori record pe parcursul anului curent, dinamica acestuia în 2009 a fost una dintre cele mai puţin volatile din ultimii ani. Melania Hăncilă, şefa Departamentului de Cercetare din cadrul Volksbank, ne-a spus: "Evoluţia monedei naţionale în 2009 a fost marcată de intervenţiile Băncii Naţionale pentru a reduce volatilitatea excesivă din piaţă şi a împiedica deprecierea excesivă a acesteia, precum şi de corecţia graduală a cursului pe seama deteriorării fundamentelor economice."

Prognoze

- Dobânzi

Dobânzile vor continua să scadă, anul acesta, atât în cazul depozitelor cât şi al creditelor, în special în cazul creditelor garantate cu ipotecă, după ce, anul trecut, tendinţa de scădere s-a evidenţiat începând cu trimestrul al doilea, sunt de părere analiştii.

Potrivit Ruxandrei Andrei, manager în cadrul Finzoom Financial Services, dobânzile la creditele de consum negarantate urmează să înregistreze fluctuaţii pe parcursul acestui an. "Aceste perspective au la bază situaţia actuală a pieţei, şi anume cererea scăzută pentru produsele de creditare (luăm în calcul veniturile în scădere ale populaţiei, precum şi condiţiile de eligibilitate impuse de bănci)", ne-a precizat doamna Andrei.

- Creditare

Condiţiile de eligibilitate impuse de instituţiile de credit se vor menţine greu de îndeplinit şi pe parcursul acestui an, consideră analiştii.

"Băncile vor rămâne prudente în privinţa politicii de creditare a sectorului privat şi anul acesta, pe fondul riscului ridicat la somaj şi insolvenţă/faliment a companiilor private", a spus economistul ING Bank, Vlad Muscalu.

Curs

Analiştii au estimări diferite pentru cursul de schimb la finalul lui 2010, însă speculatorii de la Bursa derivatelor de la Sibiu au mizat, ieri, în prima şedinţă de tranzacţionare a anului pe un curs de 4,43 lei/euro în decembrie.

Doamna Hăncilă estimează un curs mediu de 4,2 lei/euro pentru anul acesta. Domnia sa ne-a explicat: "Ne aşteptăm la o uşoară îmbunătăţire a indicatorilor macroeconomici, însă corecţia dezechilibrelor va fi anevoioasă şi va continua să exercite presiuni asupra consumului şi implicit asupra creşterii economice".

Vlad Muscalu, economist în cadrul ING Bank ne-a precizat că nu este exclus ca intervenţiile valutare să continue să reprezinte un factor determinant în dinamica cursului valutar. Economistul ING Bank ne-a spus că se aşteptă la un curs mediu de 4,4 lei pentru un euro în acest an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb