Indicele preţurilor produselor alimentare mondiale, calculat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), s-a situat la o medie de 202 puncte anul trecut, în scădere cu 3,7% comparativ cu 2013, 2014 fiind al treilea an consecutiv de scădere a preţurilor din domeniu, anunţă FAO, conform Agerpres.
FAO dă lunar publicităţii propriul său Food Price Index, care măsoară modificările preţurilor înregistrate de un coş de alimente format din cereale, carne, produse lactate, uleiuri vegetale şi zahăr. În decembrie 2014, acest indice s-a situat la valoarea medie de 188,6 puncte, în scădere cu 3,2 puncte sau 1,7% faţă de nivelul de 192,7 puncte, înregistrat în luna noiembrie.
Pe ansamblul anului 2014, preţurile a patru din cele cinci produse din coşul analizat de FAO au scăzut până la, sau în apropiere de, cele mai reduse niveluri din ultimii cinci ani. Excepţia o constituie preţul cărnii, care a atins un record de 199 de puncte în 2014, în creştere cu 8,1% comparativ cu 2013. În schimb, preţul cerealelor a scăzut cu 12,5% comparativ cu 2013, influenţat de prognozele privind producţiile record şi stocurile abundente. Preţul produselor lactate a scăzut cu 7,7%, al uleiului - cu 6,2%, iar al zahărului - cu 3,8%.