Indicele preţurilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a scăzut cu 19% în 2015, acesta fiind al patrulea an consecutiv de scădere în domeniu, pe fondul ofertelor abundente şi al încetinirii economiei mondiale, a anunţat ieri FAO, informează Reuters, conform Agerpres.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna decembrie 2015, acest indice a atins o valoare medie de 154,1 puncte, în scădere cu aproximativ un procent faţă de valoarea revizuită de 155,6 puncte, înregistrată în luna noiembrie.
"Ofertele abundente în contextul unei cererii mondiale modeste şi aprecierea dolarului sunt principalele motive pentru tendinţa de scădere care a dominat preţurile alimentelor în 2015", a declarat economistul- şef al FAO, Abdolreza Abbassian.
Scăderea din luna decembrie a preţurilor alimentelor s-a datorat în principal unei contracţii cu 2,2% a preţurilor cărnii, la care s-a adăugat reducerea cu 1,3% a preţurilor cerealelor şi cu 1% în cazul produselor lactate, scăderi care au contracarat creşterile de preţuri înregistrate de uleiurile vegetale şi zahăr.
Pe ansamblul anului 2015, indicele preţurilor cerealelor a scăzut cu 15,4%, în timp ce preţurile uleiurilor vegetale au atins cel mai scăzut nivel din ultimii nouă ani. Preţurile lactatelor au înregistrat cea mai mică medie anuală de după 2009. Chiar dacă a crescut cu 0,6% în decembrie, preţul zahărului este în medie cu 21% mai mic în 2015 decât în 2014.