Ţările membre ale Băncii Internaţionale de Investiţii (IIB) au aprobat, săptămâna trecută, la Moscova, viziunea strategică a băncii în perioada 2018-2022, axată pe creşterea împrumuturilor în statele membre, potrivit unui comunicat de presă.
Conform viziunii strategice, creşterea IIB este asociată, în principal, cu creşterea portofoliilor de împrumuturi, în fiecare stat membru, cu focus pe credite sindicalizate, precum şi pe proiecte integrante, pe diversificarea instrumentelor, inclusiv utilizarea de noi surse de finanţare, precum şi pe acces la alte state, în afara membrilor băncii.
În discursul său, preşedintele boardului IIB, Nikolay Kosov, a spus că banca a atins stabilitatea financiară şi a amintit decizia Fitch să upgradeze ratingul băncii la BBB, pe 7 decembrie, aceasta fiind prima upgradare de către Fitch a unei instituţi I financiare internaţionale, în ultimii trei ani.
Consiliul IIB a aprobat finanţări în Slovacia, Ungaria şi Vietnam de peste 105 milioane de euro.
În plus, Consiliul a luat decizia să să ofere statut de observator Băncii de Dezvoltare din Bulgaria şi Centrului de Export Rus, doi parteneri strategici ai IIB.
Recent, IIB a atras 300 de milioane de lei, printr-o emisiune de obligaţiuni la Bursa de Valori Bucureşti.
Aceasta este a treia emisiune de obligaţiuni IIB în Uniunea Europeană şi al doilea plasament în România, în lei.
Banca Internaţională de Investiţii (IIB) este o instituţie de dezvoltare multilaterală fondată în 1970, în baza Acordului interguvernamental de instituire a IIB şi a Cartei sale. Cei nouă membri/acţionari ai Băncii sunt Bulgaria, Cuba, Republica Cehă, Ungaria, Mongolia, România, Rusia, Slovacia şi Vietnam.