Inflaţia anuală a coborât la 3,45%, nivelul minim de după 1990, şi a intrat în intervalul ţintit de BNR pentru acest an, potrivit raportului publicat, ieri, de Institutul Naţional de Statistică. Potrivit INS, preţurile de consum au scăzut în septembrie pentru a patra lună consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor.
Banca centrală ţinteşte pentru acest an o inflaţie de 2-4%, dar are o prognoză uşor mai ridicată, de 4,6%.
Economistul şef al BNR, Valentin Lazea, afirma în urmă cu două săptămâni că România are şansă istorică de a reduce inflaţia la niveluri de sub 3% în următorii ani, scenariu posibil dacă politica monetară a băncii centrale va fi sprijinită "în mod ferm" de politicile fiscale şi salariale, potrivit Mediafax.
De asemenea, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a declarat că rata inflaţiei va reintra în intervalul ţintit până la sfârşitul acestui an şi se va păstra şi anul viitor în apropierea ţintei.
BNR nu a mai atins ţinta de inflaţie din 2006, când rata anuală s-a situat la 4,87%.
Faţă de luna august, preţurile din septembrie au fost cu 0,21% mai mici, în condiţiile în care alimentele s-au ieftinit cu 1,18%, în timp ce preţurile la mărfurile nealimentare au urcat cu 0,2%, iar cele la servicii cu 0,56%.
În categoria mărfurilor alimentare, cea mai mare reducere de preţuri a fost raportată la cartofi, de 35%, dar şi la legume şi conserve de legume, care s-au ieftinit cu 13%.
Alte reduceri importante au mai avut loc la fructe proaspete, cu 5,7%, dar şi la alte legume şi conserve de legume, unde preţurile au coborât cu 5,5%.
La polul opus, o creştere importantă de preţuri a avut loc la ouă, care s-au scumpit cu 5% faţă de luna precedentă.
În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare, s-a raportat o majorare cu 1,07% la combustibili, pentru restul produselor preţurile rămânând aproape neschimbate.
Serviciile s-au scumpit în principal pentru transportul feroviar, cu 7,06%, şi apă, canal, salubritate, cu 1,23%.
De la începutul anului, cele mai mari creşteri de preţuri au fost înregistrate de mărfurile nealimentare, cu 4,84%, urmate de cele pentru servicii, cu 3,46%. La alimente, scumpirea a fost mult mai mică, de 1,72%.
• Melania Hăncilă, Volksbank: Ne aşteptăm la sfârşitul anului la o inflaţie de 3,5-4%
Reprezentanţii Volksbank se aşteaptă ca la sfârşitul acestui an inflaţia să se situeze între 3,5% şi 4%, în ţinta Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat, economistul şef al Volksbank România, Melania Hăncilă.
"Cifrele de astăzi sunt mai bune decât ne aşteptam noi, şi aceasta datorită continuării procesului de scădere a preţurilor produselor agricole pe seama anului agricol bun. De asemenea, se vede o creştere a preţurilor produselor alimentare, datorată creşterii preţurilor administrate, respectiv la gaze pentru companii, creşterii preţurilor la combustibili şi deprecierii cursului. Deci, practic, au fost presiuni inflaţioniste, dar acestea au fost contrabalansate de recoltă. Dar, datorită efectului de bază favorabil în această cifră a continuat trendul dezinflaţionist. Acum sunt premise ridicate ca inflaţia să se situeze în banda de variaţie stabilită de BNR", a spus Hăncilă, citată de Agerpres.
Ea a mai afirmat că se aşteaptă, în trimestrul patru, la o creştere a preţurilor de consum în termeni lunari, "probabil cam în medie de 0,5%, ca urmare a creşterii preţurilor administrate şi, de asemenea, a disipării treptate a efectului pozitiv al anului agricol".
"Deci, pe baze sezoniere. Dar, chiar şi în aceste condiţii, scenariul nostru de bază este că inflaţia se va situa între 3,5 şi 4%", a mai afirmat economistul Volksbank România.
• Hăncilă: Sper ca rata dobânzii de politică monetară să scadă cu 0,25% la următoarea şedinţă
Sper ca rata dobânzii de politică monetară să scadă cu 0,25% la următoarea şedinţă de politică monetară, a declarat ieri, pentru Agerpres, Melania Hăncilă, economist şef al Volksbank România.
"Este nevoie de o scădere a dobânzii. Acum este cu mult peste inflaţie şi în plus piaţa o cere. Măcar o scădere de 0,25% ar fi benefică. Ar ajuta atât mediul privat cât şi statul pentru că se va putea împrumuta la dobânzi mai mici", a declarat Hăncilă.
La ultima şedinţă, desfăşurată la sfârşitul lunii septembrie, Banca Naţională a României a menţinut neschimbată, la nivelul de 6,25 la sută, dobânda de politică monetară.