32% dintre angajaţii din România declară că nu au discutat niciodată despre sănătatea mintală şi emoţională la locul de muncă

R.S.
Miscellanea / 8 octombrie

Andra Pintican, Fondatoarea Școala de HR și Airost.ro

Andra Pintican, Fondatoarea Școala de HR și Airost.ro

Aproximativ 34% dintre angajaţii din România amână constant mesele, vizitele medicale, evenimentele de familie sau odihnă din cauza muncii, iar 32% dintre angajaţi nu au discutat niciodată despre sănătatea mintală în echipele lor, potrivit raportului "Ce ROST are sănătatea mintală la locul de muncă în România?", lansat de Şcoala de HR şi Airost.ro, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale (10 octombrie), conform unui comunicat transmis redacţiei.

Raportul se bazează pe răspunsurile a peste 3.500 de angajaţi şi a fost realizat în perioada 1-15 septembrie 2024. Pe lângă analiza obiceiurilor şi a atitudinilor privind sănătatea mintală la locul de muncă, raportul de 88 de pagini evidenţiază impactul tăcerii asupra productivităţii şi bunăstării angajaţilor din România.

Persoanele care declară că au ales meseria din necesitate tind să raporteze mai frecvent niveluri ridicate de stres comparativ cu cei care îşi trăiesc munca ca pe o vocaţie. În plus, cei care se simt susţinuţi în organizaţiile lor simt o satisfacţie profesională şi personală mai mare, contribuind la o cultură organizaţională pozitivă.

De asemenea, cercetarea arată că 41% dintre cei care evită să discute despre sănătatea psiho-emoţională la locul de muncă se simt frecvent copleşiţi, în timp ce alţi 44% declară că au abordat rareori subiectul sănătăţii mintale, potrivit comunicatului.

47% dintre angajaţi au des simptome de anxietate legate de muncă

Totodată, 47% dintre angajaţi afirmă că au des simptome de anxietate legate de muncă, 33% experimentează frecvent simptome fizice ale stresului, precum dureri de cap sau probleme digestive, iar 70% dintre respondenţi nu beneficiază de consiliere psihologică, invocând lipsa resurselor financiare sau lipsa de disponibilitate emoţională.

"Aceste rezultate indică o presiune semnificativă pusă asupra angajaţilor, în special asupra celor care încearcă să îşi menţină performanţa în contexte profesionale care nu oferă sprijin psiho-emoţional. Astfel, deşi sănătatea mintală devine tot mai fragilă pentru milioane de angajaţi din întreaga lume, angajaţii din România continuă să se confrunte cu dificultăţi majore în a adresa acest subiect la serviciu. În ciuda unei creşteri de conştientizare la nivel global, sănătatea mintală rămâne un subiect sensibil în România şi, în multe organizaţii, este trecut sub tăcere. Studiul nostru este un apel la acţiune pentru organizaţiile şi angajaţii din România. Sănătatea mintală nu este doar un beneficiu opţional, ci o prioritate organizaţională critică pentru sustenabilitatea şi succesul pe termen lung. Dacă vrem angajaţi implicaţi şi o comunitate profesională sănătoasă, trebuie să spargem barierele tăcerii şi să normalizăm discuţiile despre sănătatea emoţională la toate nivelurile companiei," a declarat Andra Pintican, fondatoarea Şcolii de HR şi Airost.ro.

Ce pot face organizaţiile?

Pentru a sprijini sănătatea mintală a angajaţilor, fondatoarea Şcolii de HR şi Airost.ro recomandă organizaţiilor:

Să creeze traininguri specializate pentru manageri, pentru a înţelege şi gestiona sănătatea mintală a echipei lor;

Sa creeze unui plan strategic pentru sănătatea mintală la locul de muncă, care să includă atât intervenţii individuale, cât şi iniţiative de grup;

Să normalizeze discuţiile despre sănătatea mintală prin includerea subiectului în şedinţele de echipă;

Să faciliteze accesul la resurse de suport, inclusiv consiliere psihologică şi workshop-uri de alfabetizare emoţională.

Angajaţii folosesc puţin serviciile de terapie oferite ca beneficiu de companii

"În multe organizaţii am analizat strategii de wellbeing şi am observat rate scăzute de utilizare a serviciilor de terapie oferite ca beneficiu. Acest lucru ar putea indica faptul că oamenii nu simt nevoia de suport, însă datele din raport ne arată altceva. Mă întreb în ce măsură angajaţii conştientizează cum îi poate ajuta terapia. Poate că primul pas nu este să oferim resurse, ci să investim mai întâi în educaţie psiho-emoţională pentru a construi un nivel de înţelegere şi acceptare în jurul sănătăţii mintale. Nu putem aştepta să intervenim doar atunci când problemele de sănătate mintală devin critice - trebuie să aducem sănătatea mintală în centrul preocupărilor organizaţionale prin educaţie şi suport constant", a adaugat Andra Pintican, conform comunicatului.

Raportul a fost lansat în contextul Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale (10 octombrie) pentru a atrage atenţia asupra urgenţei cu care trebuie abordată această temă în companiile din România.

"Nu mai putem accepta tăcerea ca pe o normă. Dacă vrem să construim un viitor în care angajaţii să fie cu adevărat implicaţi şi sănătoşi, trebuie să investim acum în sănătatea psiho-emoţională a echipelor noastre şi să considerăm sănătatea mintală drept un pilon strategic pentru performanţa organizaţională." a concluzionat Andra Pintican.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5290
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2985
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur384.5900

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb