4,5 miliarde lei - restanţe la credite

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 aprilie 2009

Restanţele la credite ale populaţiei şi companiilor au crescut cu 55,89% în primul trimestru al acestui an comparativ cu finalul anului 2008, ajungând la aproape 4,5 miliarde lei, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României. La finalul anului trecut, restanţele la credite erau de 2,865 miliarde lei.

Nivelul restanţelor la împrumuturile contractate de persoanele din ţara noastră a crescut alarmant în această lună, deşi reprezentanţii băncilor au declarat că vor susţine clienţii ce se află în dificultate de plată şi care au nevoie de rescadenţări ale creditelor sau de amânări de la plată pe perioade determinate.

Restanţele la creditele în valută au urcat în mod alarmant în primele trei luni din acest an, înregistrând o creştere de 94% faţă de valoarea de la 31 decembrie 2008, până la 1,926 miliarde lei.

Tot în această perioadă, valoarea restanţelor la împrumuturile în lei a crescut cu 35,7%, la 2,54 miliarde lei.

Faţă de martie 2008, restanţele mai mari de 30 de zile înregistrate de bănci au crescut cu 224%, de la nivelul de 1,378 miliarde lei.

Economiştii consideră că restanţele la credite vor continua să crească şi în următoarea perioadă, dar sunt îngrijoraţi cu privire la valoarea cu care acestea vor urca.

Ponderea restanţelor în volumul total al creditelor acordate a ajuns la 2,2% la sfârşitul primului trimestru din 2009, de la un nivel de 1,44% la sfârşitul anului trecut şi de 0,83% la 31 martie 2008.

La sfârşitul lunii trecute, soldul creditelor acordate de bănci era de 203,59 miliarde lei, din care 40,8%, erau împrumuturi în monedă naţională.

În primele luni ale lui 2008, băncile acordau credite aproape pe bandă rulantă, iar clienţii nu păreau să fie îngrijoraţi de o posibilă criză financiară.

În sens opus, în primul trimestru din acest an, creditarea a fost îngheţată, însă băncile şi-au orientat, rapid, toate forţele spre atragerea de depozite de la persoanele fizice şi juridice, oferindu-le în schimb dobânzi extrem de mari, plătite chiar şi în avans.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb