O proporţie de 40,1% dintre locuitorii Italiei sunt de părere că ţara lor trebuie să iasă din zona euro, potrivit unui raport al Institutului de cercetări politice, economice şi sociale Eurispes, dat publicităţii vineri.
Conform acestui sondaj, la începutul anului trecut, numai 25,7% dintre italieni erau dezamăgiţi de moneda comună şi preferau revenirea la liră.
În acelaşi timp, peste jumătate dintre euroscepticii Italiei (55,5%) sunt convinşi că adoptarea euro, respectiv renunţarea la moneda naţională, constituie principala cauză a slăbirii economiei ţării lor. O proporţie de 22,7% dintre italieni consideră că moneda euro a creat avantaje numai în ţările mai bogate, conform Eurispes.
Pe de altă parte, aproape jumătate dintre italienii chestionaţi de Eurispes (45,4%) şi-au exprimat dorinţa să plece peste hotare în căutarea unui loc de muncă.
Analiza menţionată arată că 71,5% dintre italieni sunt de părere că în ultimul an s-a redus substanţial capacitatea lor de cumpărare, iar 65% susţin că nu vor mai putea să-şi întreţină familia. Potrivit datelor Eurispes, 28% dintre italienii aflaţi în câmpul muncii solicită sprijin de la părinţi şi rude.
Viceguvernatorul băncii centrale a Italiei, Salvatore Rossi, declara, luna aceasta, că economia ţării va ieşi, probabil, din recesiune în primul trimestru din acest an şi va continua să înregistreze o creştere slabă în viitorul apropiat, fiind însă necesare măsuri decisive pentru o redresare mai solidă. "Datele privind evoluţia din primele trei luni din acest an vor arăta o creştere minoră a PIB", a declarat Salvatore Rossi, adăugând că acesta va fi primul trimestru de creştere din ultimii trei ani şi jumătate.
În 2014, PIB-ul Italiei a scăzut cu 0,4%, conform Băncii Italiei.