4.000.000 DE AGRICULTORI DISCRIMINAŢI PRIN LEGE:  Şaizecişicinci de bani, doar pentru dulăi

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Materii Prime / 6 august 2008

Şaizecişicinci de bani, doar pentru dulăi

În timp ce fermierii contestă noul preţ redus al motorinei, 4.000.000 de mici agricultori sunt declaraţi neeligibili

Dacă Guvernul liberal şi-a făcut socoteala că îşi va atrage de partea sa masele de agricultori, atunci când a redus acciza la motorină cu 65 de bani, atunci a greşit. Şi a greşit din două motive. Primul - nu toţi agricultorii beneficiază de ieftinire, ci doar circa 1.240.000. Adică aceia care (conform legii acestei facilităţi) deţin peste un hectar de teren agricol şi sunt înregistraţi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Restul de 4.000.000 de mici agricultori nu!

În al doilea rând, pentru primii cei peste un milion de agricultori, 65 de bani la litrul de motorină este prea puţin. Ei vor mai mult. Şi, dacă primesc puţin când vor mai mult, le stârneşti nemulţumirea. Adică nemulţumire în loc de recunoştinţă.

"O glumă proastă a Guvernului Tăriceanu", aşa a catalogat măsura, Ilie Sârbu, fostul ministru al Agriculturii din guvernarea PSD.

Sârbu susţine că legea nu res-pectă principiul acordării subvenţiei la motorină , în mod egal, indiferent de suprafaţă. "O anomalie flagrantă", mai spune el.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), Viorel Matei, agricultorii care au suprafeţe de teren mai mici de un hectar plătesc aceleaşi taxe şi impozite către stat precum marii fermieri, uneori chiar de trei sau patru ori mai mari pentru cei care au suprafeţele în intravilan sau la periferia marilor oraşe!

Potrivit lui Viorel Matei, prin discriminarea micilor producători agricoli, statul a urmărit de fapt doar să facă economii, întrucât, prin excluderea celor cu terenuri mai mici de un hectar, suprafaţa eligibilă la plată s-a redus cu 30%.

În timp ce micii producători agricoli sunt privaţi de noul preţ al motorinei stabilite prin lege şi în general de orice sprijin comunitar, atât Guvernul cât şi Ministerul Agriculturii reclamă în continuare gradul accentuat de fragmentare a suprafeţelor agricole şi vorbesc despre lipsa de omogenitate a agriculturii.

În fapt, recenta Hotărâre de Guvern, privind reducerea nivelului accizei pentru motorina utilizată în agricultură cu 65 de bani la litru, în anul 2008, nu face decât să adâncească prăpastia existentă între ţăranii simpli şi fermieri mijlocii şi mari, care, indiferent de obiecţiile formulate faţă de dimensiunea sprijinului, cumpără motorină la un preţ redus.

Paradoxal, măsura Guvernului sprijină pătura avută a agriculturii naţionale, dar dă în cap micilor producători nevoiaşi. Unii dintre aceşti nevoiaşi sunt rudele uitate ale miniştrilor.

"Măsura Guvernului trans-formă agricultura de subzis-tenţă într-o agricultură de şi mai subzistenţă", a concluzionat Marcel Cucu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb