Decizia Consiliului Suprem de Apărare Ţării (CSAT) de respingere a propunerii ministrului apărării naţionale de retragere a trupelor ţării noastre din Irak este considerată greşită de 41% dintre români, relevă un sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale (BCS) în perioada 10-15 iulie. 36% dintre respondenţii au apreciat că decizia CSAT privind menţinerea trupelor noastre în Irak a fost una bună, iar 23% dintre subiecţi nu au ştiut ce răspuns să dea.
Totodată, 57% dintre cei intervievaţi cred că ar fi fost necesară o dezbatere publică pe tema retragerii din Irak înaintea deciziei CSAT, 28% consideră că această dezbatere nu ar fi fost necesară, iar 15% nu au ştiut ce să răspundă. Potrivit sondajului BCS, 34% dintre români cred că strângerea de semnături este soluţia cea mai importantă pentru retragerea militarilor români din Irak, 30% au indicat decizia Parlamentului în acest caz, 21% doresc dezbateri publice larg mediatizate şi 12% s-au referit la organizarea unui referendum.
Aproximativ 28% dintre res-pondenţi consideră că Româ-nia ar trebui să îşi retragă imediat trupele din Irak, 24% apreciază că ţara noastră trebuie să îşi retragă militarii odată cu SUA şi Marea Britanie, 19% cred că această retragere ar trebui să fie îndeplinită până la sfârşitul acestui an, 14% vor o retragere până la sfârşitul anului 2007.
Sondajul relevă că 18% dintre români cred că retragerea trupelor române din Irak va afecta în mod pozitiv relaţia ţării noastre cu Uniunea Europeană, 22% consideră că relaţia cu UE ar fi afectată în mod negativ de o astfel de decizie, iar 43% apreciază că retragerea din Irak nu va avea nici o influenţă asupra relaţiilor României UE.
Pe de altă parte, 50% dintre români cred că relaţia dintre România şi SUA va fi afectată în mod negativ de retragerea militarilor români din Irak, 27% au spus că nu va fi afectată în nici un fel şi numai 5% au apreciat că relaţia dintre Bucureşti şi Washington va avea o evoluţie pozitivă în urma retragerii trupelor române. Sondajul BCS a fost realizat pe un eşantion de 1.041 de persoane în vârstă de peste 18 ani, reprezentativ pentru populaţia adultă a ţării. Interviurile au fost efectuate în 76 de oraşe şi sate din toate judeţele. Eroarea statistică este +/- 3,1%.