Numărul celor care vor beneficia de venitul minim garantat ar trebui să explodeze în perioada următoare, cel puţin aşa arată prognozele la nivel local, însuşite de administraţia centrală. Pentru plăţile în contul acestui ajutor social, în bugetele locale au fost alocate 5200 de miliarde de lei, în acest an, cu aproximativ 70% mai mult decît în 2003. Diferenţa faţă de anul trecut reprezintă aproximativ 50 de milioane de dolari. Cum pe primul trimestru nu s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului celor care au beneficiat de acest ajutor social (respectiv 800.000 de pesoane singure şi familii, pe primele trei luni, faţă de un total 3,4 milioane în 2003 şi 3,1 milioane, în 2002), rezultă că autorităţile locale se aşteaptă la o adevărată explozie a sărăciei în România, în perioada următoare. Surse guvernamentale susţin că nu este exclusă o majorare a venitului minim garantat, dacă la rectificarea bugetară se vor găsi sursele de finanţare necesare. Indexarea nivelului venitului minim acordat se face de către Guvern la sfîrşitul fiecărui an, în funcţie de rata inflaţiei. De venitul minim garantat au beneficiat 3,133 milioane de persoane şi familii (în 2002) şi, respectiv, 3,391 milioane în 2003. Plăţile efectuate pentru susţinerea acestui program social au crescut cu doar 8,9% în 2003, faţă de 2002 (primul an de aplicare a venitului minim garantat). Şi atunci de ce o creştere atît de spectaculoasă în 2004?
E adevărat că au fost restructurate mai multe societăţi decît în anul anterior, însă, în mod normal cei disponibilizaţi prin concedieri colective primesc, în continuare, plăţi compensatorii, pe o perioadă de pînă la doi ani, ceea ce, în mod normal, i-ar scuti de la venitul minim garantat. Răspunsul ar putea veni din faptul că 2004 nu este este un an oarecare, ci unul electoral. Judeţele care au efectuat cele mai mari plăţi pentru ajutorul social, în ultimii doi ani, sînt Iaşi, Constanţa, Neamţ, Vaslui, Galaţi, Dolj, Dîmboviţa, cunoscute drept fiefuri electorale ale partidului de guvernămînt.
insert
Banii pe care o familie îi primeşte ca ajutor social, conform legii venitului minim garantat, reprezintă diferenţa dintre nivelurile stabilite de Guvern şi venitul net lunar al familiei. Pentru anul 2004, Guvernul a stabilit ca nivelul lunar al venitului minim garantat să fie de 1,48 milioane de lei pentru familiile formate din două persoane, 2,057 milioane lei pentru familiile formate din trei persoane, 2,547 milioane de lei, pentru familiile formate din 4 persoane, 3,041 milioane pentru familiile formate din 5 persoane şi cîte 205.000 în plus pentru fiecare altă persoană peste numărul de 5, iar pentru persoanele singure, nivelul stabilit a fost de 825.000 de lei.