Situaţia economică a României s-a înrăutăţit de când actualul guvern a venit la putere, în decembrie 2008, apreciază 65% dintre români, potrivit Barometrului Social Economic realizat de International Brands Consultants (IBC). Dintre cei care au răspuns sondajului, 22% au afirmat că situaţia a rămas la fel, 6% consideră că s-a îmbunătăţit, 6% afirmă că nu ştiu, iar 1% nu răspund.
Comparativ cu anul 2008, economia României merge mai rău, susţin 66% dintre cei chestionaţi, 22% consideră că merge aproximativ la fel, iar 6% au răspuns că economia merge mai bine.
Pe altă parte, mai mult de jumătate dintre repondenţi au declarat că situaţia economică personală a rămas la fel faţă de 2008 şi numai 37% spun că s-a înrăutăţit, în timp ce pentru 10% situaţia economică s-a îmbunătăţit.
În ceea ce priveşte perioada următoare, românii sunt optimişti şi 37% afirmă că economia va merge mai bine în următorii patru ani, în timp ce 26 % consideră că economia va merge mai rău. 17 % au afirmat că economia va merge aproximativ la fel, în timp ce 19% au răspuns că nu ştiu. Potrivit barometrului, o treime dintre români apreciază că situaţia economică personală va fi mai bună în următorii patru ani, în timp ce 32% consideră că va fi aproximativ la fel, iar 18% că va fi mai rea.
Numărul celor care consideră că în România lucrurile merg într-o direcţie bună s-a redus însă considerabil faţă de ediţiile anterioare ale barometrului, ajungând la 19% în 2009 faţă de 40% în octombrie 2007 sau 43% în octombrie 2006.
Ponderea celor care cred că direcţia este greşită a urcat la 74% faţă de 50% şi respectiv 47% în 2007 şi 2006.
Cercetarea s-a desfăşurat în luna iulie pe un eşantion de 1.576 de persoane cu vârsta de 18 ani şi peste, şi a constat în interviuri telefonice şi anchetă de teren. Eroarea maximă tolerată este de plus/minus 2,5%.
• Aproape trei sferturi dintre români se tem de o scădere a veniturilor
Aproape trei sferturi dintre români, 73%, se tem de o scădere a veniturilor în viitor. Circa un sfert dintre intervievaţi, respectiv 24%, nu se tem de scăderea veniturilor, iar 3% au răspuns că nu ştiu. Întrebaţi dacă "le este frică de dobânda de la bancă", 60% dintre repondenţi au răspuns negativ, 36% au spus că da, iar 4% nu au ştiut să răspundă la întrebare. O altă temere a românilor este inflaţia, 68% dintre repondenţi afirmând că le este frică de aceasta. De inflaţie nu se tem, însă, 27% dintre români.
Afectaţi de actuala criză economică se simt 66 % dintre participanţii la sondaj, în timp ce 32% au răspuns că nu resimt criza, iar un procent dintre ei nu au răspuns la întrebare.
69% dintre intervievaţi au afirmat că familiile lor sunt afectate de criză, iar 28% au răspuns negativ.
• 87% dintre români nu intenţionează să deschidă o afacere proprie
87% dintre români nu intenţionează să deschidă o afacere proprie în următorul interval de timp, se arată în Barometrul social economic "România şi criza", realizat de International Brand Consultants. De asemenea, 82% au declarat că nu există persoane în gospodăria proprie asociate sau care au în proprietate o întreprindere particulară sau o afacere. Potrivit Barometrului, 60% dintre repondenţi nu fost nevoiţi să închidă o societate comercială din cauza crizei sau din alte motive, în timp ce pentru 29% răspunsul a fost afirmativ. În ceea ce priveşte asigurarea la o societate de profil, peste 60% dintre români au afirmat că nu sunt asiguraţi, iar 39% deţin o astfel de poliţă.
65% dintre români nu intenţionează să meargă în străinătate în următoarele 12 luni, circa 13% vor face acest lucru în scopuri turistice, 11% pentru vizite la rude şi 6% vor face deplasări în interes de serviciu