70% dintre acţiunile "eMag" - în mâinile gigantului "Naspers"

MIHAELA DALAR STANCA
Ziarul BURSA #Companii / 31 iulie 2012

70% dintre acţiunile "eMag" - în mâinile gigantului "Naspers"

Grupul sud-african Naspers va achiziţiona 70% din acţiunile Dante International, compania care deţine site-ul de comerţ electronic eMAG.ro, cu afaceri de 145 milioane de euro în 2011. Potrivit datelor Registrului Comerţului, valabile la 6 mai, acţionarii Dante International erau Asesoft Distribution (deţinută în cote egale de Iulian Stanciu şi Sebastian Ghiţă) - 80,67%, Radu Apostolescu - 16,33% şi Asesoft Web (unde Sebas-tian Ghiţă şi Iulian Stanciu deţineau fiecare câte 50%) - 3%.

Valoarea tranzacţiei, care va deveni efectivă după primirea acordului de la Consiliul Concurenţei, nu a fost dată publicităţii, însă potrivit presei, aceasta se ridică la 100 de milioane de euro.

"Naspers va deţine 70% din acţiunile companiei eMAG, Iulian Stanciu - 21,6%, iar Radu Apostolescu va păstra 8,4% din acţiuni. Intrarea Naspers în acţionariat a fost determinată de poziţia eMAG în retail-ul regional, intenţia grupului fiind capitalizarea know how-ului companiei locale pentru expansiunea în regiune", se arată într-un comunicat al emag.ro.

Iulian Stanciu va asigura managementul companiei în calitate de director general eMAG, iar Radu Apostolescu va ocupa poziţia de director de dezvoltare, se spune în comunicat.

Iulian Stanciu, Director General eMAG, a declarat: "Pentru mine, poate cea mai importantă componentă a tranzacţiei este recunoaşterea valorii companiei şi a rezultatelor echipei pe care am construit-o în toţi aceşti ani".

"Am demonstrat că în România antreprenoriatul funcţionează, că poţi dezvolta o afacere solidă, suficient de puternică pentru a determina un gigant global în domeniul IT să te transforme în vârful de lance pentru dezvoltarea grupului în regiune. Este de fapt un pas important pentru industria locală şi un semnal că jucătorii români pot fi atrăgători pentru marii investitori internaţionali".

Declaraţia lui Stanciu este completată de co-fondatorul eMAG, Radu Apostolescu: "Acum 11 ani plecam la drum pe o piaţă inexistentă şi adaptam un model de comerţ ce părea rupt din filme pentru România. Fără planuri clare şi fără să ştim unde vom ajunge. După toţi aceşti ani, unul dintre giganţii online mondiali vine în Romania şi vrea să continue şi să replice în regiune toate planurile noastre. Mai are cineva îndoieli că visul american se poate trăi la noi acasă?"

De ce eMAG?

Intrarea grupului Naspers în acţionariat a fost determinată de poziţia eMAG în retail-ul regional. "eMAG se va extinde pe principalele pieţe din Estul Europei. Un prim pas va fi făcut anul acesta prin intrarea în Bulgaria, urmând ca în scurt timp să se demareze noi operaţiuni pe alte pieţe mari din regiune", se precizează în comunicat.

Naspers este interesat de construirea unui parteneriat pe termen lung cu eMAG şi actuala sa echipă de management. Cristina Berta, Head of M&A Naspers Europe, a declarat: "Suntem nerăbdători să lucrăm împreună în anii ce vor urma pentru dezvoltarea şi extinderea operaţiunilor pe piaţa de online din regiune".

Cine este acţionarul majoritar

Grupul sud-african Naspers este unul dintre cei mai mari jucători online din Asia, America de Sud, Africa, Rusia şi Europa Centrală. Compania înregistrează o cifră de afaceri de 5,3 miliarde dolari în ultimul an financiar şi este evaluată, la rândul ei, la Johannesburg Stock Exchange la 21,6 miliarde dolari. În China şi Rusia grupul Naspers deţine cele mai accesate platformele online: Tencent (cu peste 800 de milioane de utilizatori înregistraţi) şi Mail.ru (care atrage peste 70% din traficul de internet din Rusia). La nivel local Naspers deţine PayU România, platformele online autovit.ro, mercador.ro, compari.ro şi este unul dintre acţionarii Fashion Days.

eMAG a înregistrat în 2011 o cifră de afaceri de 145 de milioane de euro, echipa companiei numărând în prezent peste 450 de membri. Retailer-ul deţine un portofoliu de peste 60.000 produse, dezvoltate de 400 de branduri internaţionale.

Tranzacţia va deveni efectivă după primirea acordului de la Consiliul Concurenţei.

În a doua parte a anului 2010, grupul sud-african a cumpărat o participaţie de 83% din capitalul GECAD ePayment International, companie controlată de Radu Georgescu. De asemenea, Naspers a preluat controlul site-ul autovit.ro în 2009. La nivel local Naspers deţine PayU România, platformele online autovit.ro, mercador.ro, compari.ro şi este unul dintre acţionarii Fashion Days.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb