Banca Naţionala a României a aprobat vineri, 31 august a.c normele de creditare pentru persoane fizice propuse de RIB. Noile norme de creditare prevăd modificări importante legate de gradul maxim de îndatorare, avansul minim pentru creditul imobiliar şi creditul pentru achiziţionarea de autoturisme şi categoriile de clienţi care pot accesa creditele băncii.
Cea mai importantă modificare pentru clienţii RIB se referă la gradul de îndatorare care a crescut până la 70%. Gradul de îndatorare se determină ca pondere a angajamentelor totale de plată decurgând din credite sau alte finanţări rambursabile în veniturile eligibile, din care s-au dedus cheltuielile minime de subzistenţă ajustate în funcţie de numărul membrilor de familie, categoria solicitantului, precum şi zona geografică de reşedinţă. Gradul de îndatorare pe categorii de clientelă se determină automat prin intermediul unui model dinamic de scoring pentru persoane fizice. RIB se alătură astfel grupului băncilor care oferă credite cu cel mai mare grad de expunere din sistem: 70%.
Alte modificări importante pe care le aduc acest norme sunt: avansul minim pentru creditul pentru investiţii imobiliare a scăzut de la 25% la 15%, iar perioada de creditare a crescut de la 15 la 20 de ani; pentru creditul de nevoi personale suma maximă care se poate angaja a crescut până la 30.000 EUR (echiv), iar perioada de creditare până la 10 ani; la creditul pentru achiziţionarea de autoturisme a crescut valoarea maximă ce se poate acorda până la 50.000 EUR (echiv), iar avansul minim a scăzut până la 15%; se lansează un nou produs, cardul de debit cu un overdraft de până la 6 salarii nete pentru titularii care îşi primesc salariile pe acest card.
O altă ajustare semificativă este cea legată de introducerea prin noua normă a unor noi categorii de clientelă care pot accesa creditele băncii. Astfel, pe lângă categoriile prevăzute până în acest moment, RIB va putea oferi de acum înainte credite şi pentru: salariaţi cu contract de muncă în străinătate, persoane fizice care obţin venituri din inchiriere, producatori agricoli individuali sau asociaţi în diferite forme fără personalitate jurdică şi pensionari.
Noile norme vor intra în vigoare începând cu 10 septembrie 2007.
Prin noile norme, RIB aplică un management performant al riscului de credit şi încurajează clienţii care declară corect veniturile şi care nu au restanţe la rambursarea creditelor angajate anterior.
Romanian International Bank este o bancă cu un capital majoritar american, având ca actionar principal pe acţionarul majoritar al băncii americane, Merchants Bank of California N. A. Banca activează pe piaţă din anul 1998 şi operează în acest moment prin 26 de unităţi bancare, aflate în Bucureşti (12) şi în ţară, aflându-se într-un amplu proces de dezvoltare a reţelei de unităţi. Strategia de dezvoltare a băncii prevede ca până la sfârşitul anului 2007, banca să opereze printr-o reţea teritorială de 33 de unităţi, extindere ce va fi susţinută şi prin dezvoltarea şi îmbunătăţirea produselor şi serviciilor.