Ministerul Justiţiei va primi 750.000 de euro de la Uniunea Europeană, pentru a duce la bun sfîrşit reforma sistemului judiciar. Finanţarea are ca destinaţie principală consolidarea autonomiei sistemului judiciar, prin întărirea Consiliului Superior al Magistraturii, după cum au afirmat ieri, într-o conferinţă de presă, şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, Jonathan Scheele, şi ministrul justiţiei, Cristian Diaconescu. "Reformarea sistemului juridic reprezintă o prioritate, în primul rînd, pentru societatea românească şi, în al doilea rînd, un subiect sensibil al negocierilor cu UE", a declarat Jonathan Scheele.
Proiectul amintit îşi propune să redefinească şi să consolideze rolul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cu toate că Guvernul a avizat recent proiectul de lege privind funcţionarea CSM.
Jonathan Scheele a reiterat faptul că, în acest moment, avem o garanţie insuficientă a independenţei sistemului judiciar românesc. Acesta este motivul pentru care oficialul european speră că proiectul finanţat de UE va contribui, în mod esenţial, la responsabilizarea magistraţilor, la pregătirea profesională a acestora, la dotarea tehnică a instanţelor şi, nu în ultimul rînd, la reducerea numărului de dosare pe care un judecător trebuie să le soluţioneze într-o singură zi.
Programul se va desfăşura pe durata a doi ani, perioadă în care 20 de experţi europeni şi români vor lucra împreună pentru finalizarea reformei justiţiei. Proiectul face parte din programul Phare 2002, fiind asistat de Fundaţia Germană pentru Cooperare Juridică Internaţională.