Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti, Curtea de Conturi a României, Curtea de Conturi a Spaniei şi Curtea Federală de Conturi a Germaniei au lansat, ieri, proiectul de înfrăţire "Întărirea capacităţii instituţionale a Curţii de Conturi a României". Acesta este finanţat de Uniunea Europeană cu 800.000 de euro, prin programul Phare 2002, şi se va desfăşura pe o perioadă de 2 ani.
Obiectivul proiectului este întărirea capacităţii instituţionale a Curţii de Conturi din România, "ca instituţie independentă, profesională şi credibilă de audit extern al fondurilor publice, extinderea competenţelor şi activităţilor sale prin introducerea de metode moderne de audit, în conformitate cu standardele de audit internaţional acceptate şi a celor mai bune practici europene".
Potrivit proiectului lansat ieri, vor fi elaborate programe de pregătire. Personalul Curţii de Conturi va fi instruit în auditul fondurilor UE, al procesului de privatizare, în domenii specifice, cum ar fi cel al sănătăţii şi cel bancar. Pregătirea se va face şi în legătură cu auditul financiar şi detectarea problemelor cum sînt: frauda, corupţia, evaziunea fiscală, spălarea de bani etc., în conformitate cu standardele şi normele de audit INTOSAI.
Proiectul mai sus menţionat urmăreşte să asigure Curţii de Conturi capacitatea de a răspunde schimbărilor care au loc în modul în care administraţia publică controlează şi gestionează cheltuielile proprii şi fondurile UE.