A avut loc evenimentul organizat de Agenţia Italiana de Comerţ Exterior în colaborare cu Ambasada Italiei la Bucureşti

Miscellanea #Construcţii / 9 martie 2023

A avut loc evenimentul organizat de Agenţia Italiana de Comerţ Exterior în colaborare cu Ambasada Italiei la Bucureşti

S-a desfăşurat astăzi panelul de discuţii cu titlul "A construi şi a reconstrui: tehnologii şi materiale inovatoare", la Palatul Primăverii - Casa Ceauşescu, organizat de Agenţia Italiana de Comerţ Exterior - ITA in colaborare cu Ambasada Italiei la Bucureşti si cu sprijinul Institutului Italian de Cultura, conform unui comunicat remis redacţiei. Evenimentul a fost organizat în cadrul celei de-a şaptea ediţii a Zilei Designului Italian în Lume - ITALIAN DESIGN DAY 2023 (#IDD2023), cu obiectivul de a prezenta excelenţa design-ului italian în toate formele sale, care precede următoarea ediţie a "Il Salone del Mobile" de la Milano, dar şi cu acela al unui schimb de experienţe şi puncte de vedere între profesionişti italieni şi români pe tema inovaţiei tehnologice pentru arhitectură.

Potrivit sursei citate, proiectul ITALIAN DESIGN DAY se desfăşoară în cadrul Comisiei permanente pentru internaţionalizarea designului, coordonată de Ministerul italian al Afacerilor Externe şi al Cooperării Internaţionale - MAECI, din care fac parte Direcţia Generală pentru Creativitate Contemporană a Ministerului Culturii, Asociaţia pentru Design Industrial, Fundaţia Compasso d'Oro, ITA-Agenţia, "Il Salone del Mobile", "La Triennale di Milano", FederlegnoArredo, Fundaţia Altagamma şi Confindustria: principalii actori publici şi privaţi care reprezintă designul italian de calitate şi lumea afacerilor.

Evenimentul a fost inaugurat de Ambasadorul Italiei la Bucureşti, E.S. Alfredo DURANTE MANGONI care a dorit să le transmită celor peste 60 de participanţi, profesionişti români şi italieni şi reprezentanţi ai presei locale de specialitate că "la scurtă distanţă de expoziţia 3CODESIGN|3R: Reduce-Reciclează-Reutilizează găzduită de Institutul Italian de Cultură, graţie unui invitat de excepţie precum doamna profesor Paoletti, instituţiile italiene din România doresc acum să aprofundeze cu experţii români, începând cu protagoniştii Romanian Design Week, înclinaţia extraordinară a designului italian în a pune creativitatea, pasiunea şi inovaţia în slujba nevoilor de sustenabilitate, regenerare şi reînnoire".

"In sectorul de design din Italia activează 30.000 de societăţi cu 61.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de aproximativ 4 miliarde de euro. În UE, designul italian reprezintă o parte importantă în ceea ce priveşte numărul de companii (una din şase este cu capital italian), nivelurile de angajare şi cifra de afaceri generată. Aproximativ 44% dintre companiile italiene de design funcţionează şi în afara graniţelor naţionale.

Apreciată pe plan internaţional, România este de multă vreme un fidel admirator al designului italian, care ştie să îmbine frumuseţea cu funcţionalitatea şi bunăstarea utilizatorului. Cifrele pentru importurile italiene confirmă şi cererea românilor pentru produse de design italiene.

Anul trecut, exporturile Italiei de mobilă în România au atins o valoare de peste 142 de milioane de euro, cu o cotă de piaţă de 9,4%, în timp ce valoarea importurilor de corpuri de iluminat din Italia a ajuns la peste 8 milioane de euro, a declarat dna Micaela SOLDINI, Director ITA-Biroul Agenţiei Italiene de Comerţ Exterior din Bucureşti.

Cu ocazia evenimentului a fost prezentată şi următoarea ediţie a "Salone del Mobile", ajuns la cea de-a 61-a ediţie, care va avea loc în perioada 18-23 aprilie 2023.

"Una dintre caracteristicile acestuia este capacitatea sa de a evolua pentru a răspunde celor mai urgente provocări ale lumii contemporane. Am făcut asta mereu în istoria Expoziţiei, nu în ultimul rând în 2021 am organizat Supersalone, primul eveniment global după lunile de pandemie şi apoi, odată cu ediţia din iunie 2022, am revenit la formatul tradiţional acceptând astfel provocarea sustenabilităţii. Continuăm să o facem şi cu ediţia din 2023, cu o distribuire generală cu totul nouă a Pavilioanelor şi cu Euroluce, care va avea parcursuri inovatoare şi un conţinut cultural multidisciplinar complet nou. Aşa se face că Salonul promovează capacitatea proactivă şi "constructivă" a designului italian şi a excelenţei în lume, care, au reuşit dintotdeauna împreună să propună scenarii de dezvoltare inovatoare şi concrete, focalizându-se pe îmbunătăţirea vieţii şi pe salvarea planetei", a spus dl. Andrea VAIANI, Director de Expozitii al "Salone del Mobile.Milano", prezent la Bucureşti special pentru lansarea Salonului.

Doamna arhitect Ingrid Maria PAOLETTI, profesor titular de tehnologie arhitecturală la Politehnica din Milano, numită Ambasador al Designului pentru România in 2023 a fost protagonista zilei Designului Italian de la Bucureşti. Doamna profesor Paoletti a obţinut doctoratul în Tehnologia construcţiilor la Universitatea Politehnică din Milano şi a fost cercetător asociat la MIT, Massachusetts Institute of Technology. Este fondatoarea grupului de cercetare în experimente teoretice şi de design Material Balance, unde se ocupă de tehnologii şi materiale inovatoare pentru dezvoltarea unei culturi materiale noi şi responsabile. A fost director adjunct la Expo Dubai 2020 şi vicepreşedinte al Fundaţiei Universităţii Politehnice. Colaborează cu mai multe universităţi internaţionale, inclusiv KTH, KDAK şi Gloknos Center. În luna mai 2022 a participat ca relator la TEDxMilano. Printre cărţile publicate amintim: Inovare conştientă (Maggioli 2012), Advanced Customization in Architectural Design and Construction (cu R. Naboni, Springer 2015), Material Balance: A Design Equation (Springer 2020) şi Siate Materialisti! (Einaudi 2021).

Doamna arhitect PAOLETTI a afirmat că "apartenenţa la o nouă materialitate bine înrădăcinată în resursele pe care le deţinem şi bine informat[graţie tehnologiei digitale reprezintă singura posibilitate nu pentru a stăpâni, ci pentru a salva Terra.

Cultivându-ne materia ca pe un lucru preţios, vom găsi calea către o societate mai echilibrată.

Fiţi "materialişti!"

Reprezentanţi ai lumii academice şi ai asociaţiilor antreprenoriale au dat curs invitaţiei.

Lucrările s-au încheiat cu un tur ghidat al muzeului şi cu un networking cocktail cu specific italian, se menţionează în comunicat.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb