A CRESCUT CU PESTE 6% ÎN IANUARIE Preţul bumbacului, susţinut de cererea solidă din China

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 februarie 2017

Preţul bumbacului, susţinut de cererea solidă din China

Preţul futures al bumbacului înregistrează, pe piaţa americană, cea mai mare creştere din ultimele şase luni, în baza cererii solide de profil din China.

Cumpărătorii din China s-au angajat, anul acesta, la achiziţii de bumbac de aproape cinci ori mai mari decât cei din America, conform anunţului Guvernului de la Washington.

Săptămâna trecută, preţul bumbacului tranzacţionat la ICE Futures din New York a urcat cu 2,5%. Ieri, la ora locală 10.24, cotaţia era de 74,52 cenţi livra (o livră = aproximativ 500 grame), cu 0,5% mai mare decât în ziua precedentă. În ianuarie, preţul a urcat cu peste 6%. Amintim că, în 5 ianuarie, preţul a atins cel mai ridicat nivel din august până la momentul respectiv: 75,37 cenţi livra.

Totuşi, deşi cererea în creştere a determinat avansul preţului bumbacului vreme de doi ani la rând, cotaţia futures din New York încă este cu aproape 65% mai mică decât recordul maxim stabilit în 2011.

Poziţiile lungi nete pe bumbac au sporit cu 3,2% în săptămâna încheiată în 24 ianuarie, la 87.341 contracte futures şi options, conform U.S. Commodity Futures Trading Commission. Cifra este destul de apropiată de nivelul maxim istoric de 90.215 de contracte, atins în 10 ianuarie.

Cultivatorii de bumbac din SUA (cel mai mare exportator mondial de profil) sunt aşteptaţi să livreze pieţei, în acest an agricol, cea mai mare cantitate de după 2013, conform Departamentului Agriculturii din Statele Unite (USDA). Totodată, vânzările de pe această piaţă sunt impulsionate de achiziţiile din Indonezia şi Vietnam.

Potrivit societăţii de cercetare Cotlook Ltd., consumul de bumbac va depăşi, probabil, producţia cu 1,24 milioane de tone în acest an agricol. Astfel, stocurile globale ar putea să se reducă. USDA estimează că stocurile vor fi de 90,6 milioane de baloţi (un balot = 218 kilograme) în anul agricol care se va încheia pe 31 iulie.

Conform datelor USDA, exportatorii din SUA au vândut deja 38% din livrările aşteptate, depăşind media ultimilor cinci ani, de 32%.

Bloomberg anticipează că preţurile în creştere îi vor determina pe producătorii americani sa-şi extindă plantaţiile de bumbac, astfel că ariile cultivate ar putea creşte cu 7,6% în acest an, la 10,84 milioane de acri.

Şi producătorii globali îşi extind culturile de bumbac, fiind aşteptate creşteri în Australia, China şi India - cel mai mare cultivator.

Preţul bumbacului a crescut cu aproape 12% anul trecut, în baza cererii din China. Anul curent a început cu scăderi de stocuri, în special în ţările din emisfera sudică.

Producţia mondială de bumbac este estimată la 22,8 milioane de tone în anul 2016-2017, în creştere cu 8% faţă de anul anterior, ceea ce ar putea pune presiune pe preţul materiei prime în a doua jumătate a sezonului.

Conform Rabobank, preţul bumbacului va fi de 71 de cenţi livra în ultimele trei luni din 2017. Banca anticipează că stocurile globale de bumbac vor fi de 80 de milioane de baloţi în anul agricol 2017-2018.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb