Cel mai mare obiectiv industrial din România, noua Centrală de la Mintia, din Hunedoara, a primit acord de Mediu, anunţă Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM). Datorită capacităţii de producţie de 1.700 de MW, acest proiect este catalogat drept cel mai mare obiectiv industrial din România, de la Revoluţie, până în prezent. Investiţia estimată la 1,4 miliarde de euro ar urma să fie realizată până în anul 2026.
"Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara (APM) a emis Acord de Mediu, pentru construirea noii centrale electrice pe gaz de la Mintia, din judeţul Hunedoara, considerată cel mai mare obiectiv industrial din România, având în vedere investiţia estimată la 1,4 miliarde de euro, care ar urma să fie realizată până în anul 2026", anunţă ANPM.
Prima turbină va ajunge în centrală, până la finalul lunii mai, conform sursei.
Potrivit sursei menţionate, "Noua centrală va produce energie electrică în condiţii mai prietenoase cu mediul, datorită emisiilor foarte scăzute de pulberi PM 10 şi PM 2,5, cu impact minim asupra mediului. Mai mult decât atât, oxizii de sulf care se găseau în trecut printre emisiile centralei, nu mai există în noul proiect, după cum arată documentele care au stat la baza acordului. După spusele colegilor de la APM Hunedoara, care au gestionat tot acest demers din punct de vedere al protecţiei mediului, prima turbină va ajunge în centrală, până la finalul lunii mai", a anunţat preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Laurenţiu Alexandru Păştinaru.
Potrivit directorului executiv al APM Hunedoara, Georgeta Barabaş, datorită capacităţii de producţie de 1.700 de MW, acesta este catalogat drept cel mai mare obiectiv industrial din România, de la Revoluţie, până în prezent, informează ANPM.
Conform datelor precizate, "Să sperăm că va face mult bine zonei, în primul rând pentru că se schimbă combustibilul. Nu va mai arde cărbune, ci gaz metan, iar impactul asupra schimbărilor climatice va exista şi în acest caz, pentru că gazul metan tot carbon este, dar vor fi eliminate celelalte noxe care provocau probleme: praful şi oxizii de sulf. Din punct de vedere al muncii de autorizare, pe lângă aplicarea legislaţiei de evaluare a impactului asupra mediului, asupra biodiversităţii sau sănătăţii populaţiei, am fost nevoiţi să ne consultăm şi cu Ungaria şi Serbia, ambele exprimându-şi susţinerea pentru proiect", a afirmat reprezentanta APM Hunedoara, la ceremonia de înmânare a Acordului de Mediu, către Mass Global Energy, compania care deţine în prezent Termocentrala Mintia, la care a participat şi prefectul judeţului, Doris Visirin.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.05.2024, 19:09)
Tot specialistii care au dat acest acord spuneau ca Romania va avea nevoie de importuri de gaze pentru a satisface necesarul pe termen mediu.
Probabil vom cumpara tot de la rusi (sa nu cumva sa sufere de resurse financiare pentru continuarea razboiului)
2. fără titlu
(mesaj trimis de Iulian în data de 01.05.2024, 23:12)
1700MW din gaz? De unde gaz?
Din Marea Neagra?
Înțeleg ca trebuie înlocuiți cei 600 MW din carbune, dar cei 1000MW în plus nu puteau fi produși altfel și sa lăsăm gazul echivalent industriei petrochimice
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2024, 06:58)
alt activ importantat care hotii tarii l au vindut catre chinezi...