• MFP a publicat anunţul de privatizare a CEC
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a publicat ieri, pe pagina sa de internet, anunţul pentru privatizarea Casei de Economii şi Consemnaţiuni (CEC). Anunţul precizează că pachetul oferit spre vînzare de MFP ajunge pînă la 1.122.750 de acţiuni (pînă la 75% din titluri), dar nu mai puţin de 748.501 acţiuni (respectiv 50% plus o acţiune). Preţul acţiunilor va fi solicitat în euro în numerar.
Anunţul MFP specifică o serie de condiţii pentru investitorii care doresc să achiziţioneze pachetul majoritar de acţiuni CEC. MFP precizează că "pachetul majoritar va fi vîndut unei instituţii financiar-bancare de reputaţie internaţională sau unui consorţuiu din care să facă parte cel puţin o instituţie financiar-bancară de reputaţie internaţională.
Anunţul stabileşte că investitorii interesaţi trebuie să aibă capitalul propriu, la finele lui 2004, de cel puţin 1,5 miliarde de euro, o poziţie financiară solidă şi un rating de invesţitii stabilit de către o agenţie de rating internaţională. Pentru a stabili dacă investitorii îndeplinesc condiţiile prevăzute, va fi solicitat punctul de vedere explicit al BNR.
În primă fază, investitorii vor trebui să depună scrisori de intenţie pînă la data de 31 august anul curent, împreună cu informaţii şi documente care să dovedească faptul că respectivii investitori întrunesc condiţiile de preselecţie, o descriere a investitorului şi date financiare. Vor trbui prezentate şi motivele pentru care doresc să investească în CEC.
Cei care îndeplinesc criteriile de preselecţie vor semna Acordul de Confidenţialitate şi vor depune o copie a acestuia, împreună cu restul documentelor.
MFP va analiza documentele depuse "pentru a stabili, la libera sa apreciere, acele părţi interesate care îndeplinesc criteriile de preselecţie" şi va transmite investitorilor rezultatele acestei analize pînă la data de 9 septembrie. Toţi cei preselectaţi vor plăti o taxă de 10.000 de euro pentru un exemplar al Memorandumului de Informare referitor la CEC, şi, ulterior, accesul în Camera de Date. Vor fi depuse, la o dată notificată de MFP, ofertele preliminare neangajante, iar apoi ofertele finale angajante, împreună cu garanţia de participare. În cazul în care diferenţa dintre ofertele primilor doi clasaţi este mai mică de 10%, MFP va solicita o a doua rundă de oferte finale angajante.
Privatizarea CEC urmează să se desfăşoare potrivit Strategiei de privatizare a CEC, publicată în Monitorul Oficial la data de 3 august, care precizează că vor fi vîndute 90,1% din acţiunile CEC, restul de 9,9% urmînd să fie alocat Fondului "Proprietatea". Strategia stabileşte printre condiţiile privatizării menţinerea timp de cinci ani a numelui în denumirea instituţiei, precum şi a 700 de agenţii în localităţi cu mai puţin de 50.000 de locuitori, precum şi acordarea de credite pentru mediul rural şi înlesnirea transferurilor din străinătate.
De asemenea, Strategia mai menţionează că instituţiile financiare care doresc să achiziţioneze acţiuni CEC, pot obţine cel mult 75% din acţiuni sau cel puţin 50% plus o acţiune. Salariaţii CEC, membrii Consiliului de Administraţie sau pensionarii care au fost angajaţi la CEC, ca ultim loc de muncă, pot achiziţiona pînă la 5% din acţiuni, fără a avea loc vreo selecţie de oferte.
CEC este a patra bancă din ţara noastră, după valoarea activelor, cu o cotă de piaţă de 5,6% (la finele lui 2004) şi cu cea mai extinsă reţea de sucursale, respectiv 1407 unităţi în toate oraşele importante, dar şi în mediul rural. La sfîrşitul anului 2004, CEC deţinea active totale în valoare 1.312 milioane euro (52.052 miliarde de lei vechi), un capital social de 149 milioane euro (5.923 miliarde de lei vechi) şi un profit net de 17 milioane euro (675 miliarde de lei vechi).