A fost finalizată urmărirea penală în dosarul privatizării "Bucur Obor"

C.P.
Ziarul BURSA #Companii / 27 iunie 2005

Procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA) au finalizat urmărirea penală în dosarul privind privatizarea SC "Bucur Obor" SA şi modul de tranzacţionare a acţiunilor acestei societăţi pe piaţa de capital. Procurorii anticorupţie au probat, în premieră, un mod de şantaj atipic, folosit ca metodologie de criminalitate economico-financiară şi corupţie, în sensul invocării datoriilor fictive şi penalităţilor nereale ale comercianţilor şi constrîngerii acestora pentru ca inculpaţii să obţină controlul absolut asupra societăţii.

De altfel, din probele adminis-trate în cauză, rezultă că mai mulţi deţinători de spaţii comerciale au fost evacuaţi din complexul "Bucur Obor" în urma refuzului de a ceda şantajului.

Astfel, urmează să fie sesizată instanţa de judecată în legătură cu faptele comise de următorii inculpaţi: Gelu Manea, director al SC "Bucur Obor" SA, şi Laurenţiu Postovaru, acţionar semnificativ şi membru al Consiliului de Administraţie al societăţii, Alexandru Tompea - membru al Asociaţiei Salariaţilor de la SC "Bucur Obor" SA; Gheorghe Pistol - membru al Consiliului de Administraţie al societăţii; Mirela Adriana Bîrligă - angajată la o societate de intermedieri mobiliare. Anchetatorii au reţinut că, în perioada 2000-2003, Gelu Manea şi Laurenţiu Postovaru au dobîndit în mod ilegal funcţii de conducere în cadrul SC "Bucur Obor" SA, încălcînd dispoziţiile Legii 31/1990 privind societăţile comerciale şi întocmind nelegal documentele aferente. Profitînd de aceste calităţi, inculpaţii au acţionat pentru obţinerea unui control absolut asupra societăţii, utilizînd inclusiv şantajul asupra deţinătorilor legali ai unor spaţii comerciale din cadrul complexului "Bucur Obor", în baza unor contracte de asociere în participaţiune. În fapt, deţinătorilor de spaţii comerciale li se invocau datorii fictive şi penalităţi nereale de întîrziere către societate, fiind puşi în faţa alternativei de evacuare, în cazul în care refuzau să-şi vîndă acţiunile obţinute în urma privatizării SC "Bucur Obor" SA. Mai mult, dacă acceptau cedarea acţiunilor în condiţiile impuse de cei doi inculpaţi, comercianţilor li se promitea ştergerea datoriilor fictive invocate, precum şi posibilitatea de a rămîne în locaţia deţinută. În acest mod şi prin acest mijloc de constrîngere, Laurenţiu Postovaru a dobîndit 904.144 acţiuni "Bucur Obor" în valoare totală de numai două miliarde lei, deşi preţul real al acestora era aproape dublu, la nivelul anilor 2001-2002.

În activitatea infracţională a fost cooptat şi Alexandru Tompea, acesta exercitînd presiuni asupra unor comercianţi pentru a-i determina să-şi vîndă acţiunile în favoarea lui Laurenţiu Postovaru şi Gelu Manea. Acelaşi Tompea, în calitate de membru al Asociaţiei Salariaţilor (PAS), a ridicat de la instanţa de judecată hotărîrea de dizolvare a asociaţiei, fără a o aduce la cunoştinţa majorităţii asociaţilor, consecinţa fiind pierderea exercitării căii de atac.

La rîndul său, Gheorghe Pistol a participat la şedinţa Consiliului de Administraţie din 27 februarie 2002, votînd, în favoarea sa, pentru vînzarea unui număr de 192.222 acţiuni ce aparţineau societăţii şi intrînd astfel în posesia majorităţii acestora (135.500), cu complicitatea unor angajaţi ai unei societăţi de valori mobiliare. La scurt timp, toate acţiunile dobîndite în acest mod şi aflate anterior în patrimoniul SC "Bucur Obor" SA au fost revîndute lui Gelu Manea.

Concomitent cu obţinerea prin şantaj a titlurilor de valoare menţionate, Laurenţiu Postovaru şi Gelu Manea au dobîndit printr-o tranzacţie pe piaţa de capital, efectuată fără ştirea şi fără acordul proprietarilor de drept, un pachet de 7,4% acţiuni aparţinînd PAS. Procurorii anticorupţie au stabilit că această tranzacţionare nu era posibilă, întrucît la momentul respectiv (27 iunie 2000) era suspendată vînzarea acţiunilor societăţii pe piaţa de capital, Asociaţia Salariaţilor avînd gaj bancar pe acţiuni, pînă la achitarea creditului folosit la cumpărarea acestora. Cu toate acestea, în ziua respectivă, suspendarea de tranzacţionare a fost ridicată pentru cîteva zeci de minute în mod expres în scopul achiziţionării de către inculpaţi a pachetului de 7,4% acţiuni aparţinînd SC "Bucur Obor" SA.

Conform legii care reglementează piaţa de capital, reprezentanţii legali ai societăţii sînt deţinători de informaţii ce nu sînt destinate publicităţii, prin urmare ei nu puteau vinde ori cumpăra, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, valori mobiliare ale emitentului (SC "Bucur Obor" SA) şi nici nu aveau dreptul legal să foloseas-că aceste informaţii în interes propriu.

Această activitate infracţională a devenit posibilă ca urmare a complicităţii Mirelei Adriana Bîrligă, care i-a ajutat pe Gelu Manea şi Laurenţiu Postovaru la tranzacţionarea ilegală pe piaţa de capital a acţiunilor SC "Bucur Obor" SA. Totodată, aceasta nu a comunicat preţul real al acţiunilor scoase spre vînzare, ceea ce a permis consemnarea pe documentele tranzacţiilor a unei valori diminuate cu 50%.

Anchetatorii au dispus disjungerea cauzei în legătură cu alte fapte asimilate sau conexe infracţiunilor de corupţie, cercetările penale urmînd a stabili întreaga situaţie de fapt. Dosarul va fi trimis instanţei de judecată spre competentă soluţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb