"Bursa Română de Afaceri (RBEX)", prima platformă de intermediere şi consultanţă în afaceri din ţara noastră, a fost lansată oficial ieri. Scopul "RBEX" este să faciliteze derularea investiţiilor private de capital, realizarea de parteneriate sub formă de joint-ventures, dezvoltare, restructurare, precum şi vânzări şi cumpărări la cheie ale afacerilor, potrivit reprezentanţilor platformei. "RBEX" pune la dispoziţia celor interesaţi trei produse: o platformă de afaceri, servicii de consultanţă şi un centru de resurse educaţionale de afaceri. Platforma constă într-o reţea de brokeri şi parteneri corespondenţi ai companiei, precum şi din pagina web, unde sunt prezentate oportunităţile de afaceri ale clienţilor. Pentru ca propunerea să fie afişată pe platformă, clientul potenţial trebuie să urmeze o serie de paşi.
Primul pas constă în completarea formularului de pre-listare existent pe pagina web. În acest formular, aplicantul trebuie să completeze o serie de date personale, precum şi date de identificare ale companiei pe care o reprezintă, printre care numele, adresa şi Codul Unic de Înregistrare (CUI) al acesteia. De asemenea, trebuie să selecteze categoria în care se încadrează propunerea sa (cumpărare sau vânzare a unei afaceri, găsirea unui partener financiar sau unuia strategic sau obţinerea unei francize), tipul afacerii (start-up sau exis-tentă), domeniul de activitate şi să ofere o descriere a propunerii. Există o serie de informaţii cu caracter opţional pe care aplicantul poate să le ofere, precum cifra de afaceri şi profitul obţinute în anul precedent, numărul de angajaţi sau preţul cerut pentru vânzarea unei părţi a afacerii sau realizarea unui parteneriat, dacă este cazul.
După ce aplicantul a finalizat procedurile de pre-listare, un analist al "Bursei Române de Afaceri" urmează să îl contacteze, cu condiţia ca propunerea să îndeplinească termenii şi condiţiile "RBEX". Potrivit reprezentanţilor companiei, în această etapă analiştii se asigură că propunerea este una reală şi serioasă. În urma consultării cu analiştii "RBEX", aplicantul urmează să achiziţioneze pachetul de listare pe care îl consideră cel mai potrivit. Înainte ca propunerea să fie listată, consultanţii "Bursei Române de Afaceri" urmează să o optimizeze, cu scopul să o facă mai fezabilă şi mai vandabilă, au declarat reprezentanţii companiei. Odată listată, propunerea urmează să fie prezentată investitorilor potenţiali prin intermediul platformei electronice, precum şi în cadrul evenimentelor organizate de către companie.
Consultanţa de afaceri include servicii de elaborare a planului şi audit al strategiei de afaceri, fuziuni şi achiziţii, dezvoltare şi/sau restructurare a afacerii, restructurare a creditelor, evaluare a afacerii şi atragere de capital şi de parteneri de afaceri. Investitorii interesaţi de propunerile listate sunt supuşi unei preselecţii, în urma căreia analiştii "RBEX" să decidă dacă aceştia corespund criteriilor cerute de client. Reprezentanţii "Bursei Române de Afaceri" se aşteaptă ca segmentul consultanţei să genereze cele mai mari venituri în acest an.
Al treilea serviciu oferit de către "Bursa Română de Afaceri" constă în acces la resurse educaţionale în domeniul afacerilor, cu scopul informării persoanelor interesate cum să realizeze un parteneriat de afaceri într-o manieră profesionistă.
Reprezentanţii "RBEX" au declarat că în ţara noastră nu este ceva obişnuit pentru antreprenori să îşi vândă afacerile, iar, din acest motiv, foarte mulţi dintre ei nu ştiu cum să facă acest lucru, ceea ce creează o nevoie ca oamenii să înveţe să îşi pregătească afacerile pentru vânzare.
Valentin Preda, directorul general al "Bursei Române de Afaceri", vede construcţiile, energia, agricultura şi domeniul medical ca fiind principalele sectoare care pot să atragă investiţii, deoarece au cel mai mare potenţial de creştere şi trezesc cel mai mare interes din partea străinilor. Domnia sa este de părere că, în ţara noastră, există oameni care au adevărate "mine de aur", adică proiecte din domenii de interes, care se deruleză cu fonduri europene, care au primit avizul din partea autorităţilor şi care sunt în faza de implementare, dar care sunt sugrumate de creditele bancare.
Cei care deţin astfel de proiecte au posibilitatea să atragă un inves-titor străin care are capitalul necesar finanţării şi pentru care ar fi mai dificil să pornească o afacere de la zero.
Reprezentanţii "Bursei Române de Afaceri" au declarat că doresc să deschidă birouri în cele mai mari zece oraşe ale ţării şi să organizeze cel puţin un seminar informativ pe lună într-unul dintre acestea. Pentru acest an, compania şi-a propus o cifră de afaceri de 500.000 euro, după ce anul trecut veniturile au fost de aproximativ 150.000 euro.