KPMG, administratorul special al Astra Asigurări, a anunţat că ieri a început prima etapă a subscrierilor în cadrul majorării capitalului social al companiei. Preţul de subscriere al unei acţiuni noi în cadrul primei etape este de 2,66 de lei/titlu. Subscrierea se va încheia pe 17 iulie, conform unui raport remis BVB.
În această perioadă de o lună, acţiunile nou emise vor fi oferite spre subscriere deţinătorilor de drepturi de preferinţă. Aceştia au dreptul de a subscrie noile acţiuni proporţional cu numărul de drepturi de preferinţă deţinute la data finalizării decontării tranzacţiilor. Numărul de drepturi de preferinţă necesar pentru achiziţionarea unei acţiuni noi este de 0,606.
Administratorul Astra a precizat că în perioada de tranzacţionare a drepturilor de preferinţă, 8-12 iunie 2015, nu au fost efectuate tranzacţii.
Prospectul pentru majorarea de capital a fost aprobat de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) în 27 mai.
La debutul lunii iunie, Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF, a declarat că au loc negocieri cu mai multe fonduri de investiţii, între care unul chinez. "Căutăm un investitor care să intre în capitalul social al societăţilor de asigurări cu pericol de a intra în faliment. În cazul concret al Astra, deja am aprobat prospectul pentru a doua majorare de capital social, ceea ce va fi, dacă se va întâmpla, un semnal de salvare a companiei", a subliniat domnul Ursache.
Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, declara, la finele lunii mai, că planul de redresare al companiei Astra Asigurări se află în grafic, iar în luna iulie se va şti dacă există un investitor strategic interesat de societate.
Şeful ASF consideră că preluarea Astra de către stat nu ar fi cea mai bună soluţie, dar "nici nu s-a discutat vreodată", însă nu exclude preluarea companiei de Fondul de Garantare a Asiguraţilor sau de către instituţia de rezoluţie, dacă aceasta va exista. "Dacă niciuna dintre aceste variante nu funcţionează, varianta de avarie ar fi preluarea obligaţiilor de răscumpărare de către Fondul de Garantare, de la Astra", a mai spus, pe 28 mai, preşedintele ASF.
De asemenea, ASF va cunoaşte, la finalul lunii iunie, după analiza bilanţului, care este necesarul de capital al Astra având în vedere şi cerinţele Solvency II, necesarul estimat până în prezent fiind de încă 800 de milioane de lei.
ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială a societăţii Astra în februarie 2014, numind firma de consultanţă KPMG Advisory în calitate de administrator special.
Planul de redresare al Astra întocmit de KPMG Advisory SRL în calitate de administrator special a fost aprobat de ASF pe 7 aprilie 2014 şi prevedea ca măsură principală pentru restabilirea indicatorilor de prudenţialitate majorarea capitalului social cu o sumă de până la 490 milioane lei pe o perioadă estimată iniţial la aproximativ un an.
KPMG Advisory a decis în primăvară majorarea capitalului social al societăţii cu 424,9 milioane de lei, la 682,7 milioane de lei, prin aport în numerar al acţionarilor. Operaţiunea va fi însoţită de emiterea unui număr de 159,74 milioane de acţiuni.
Majorarea capitalului social se va efectua în două etape. În prima etapă, a cărei durată va fi de o lună, vor putea subscrie noile titluri numai actualii acţionari, care îşi vor exercita drepturile de preferinţă.
A doua etapă se va derula pe o perioadă de 5 zile lucrătoare şi va viza acţiunile rămase nesubscrise în prima etapă. Titlurile vor putea fi achiziţionate de persoanele care au subscris în prima etapă.
Acţiunile rămase nesubscrise vor fi anulate.
1. mai verificati si ce scrieti
(mesaj trimis de cristian în data de 18.06.2015, 15:48)
Cum adica?" În prima etapă,vor putea subscrie noile titluri numai actualii acţionari.
A doua etapă...Titlurile vor putea fi achiziţionate de persoanele care au subscris în prima etapă."
Primiti si bani pentru articolele respective?!