A început suprasubscrierea la "Transgaz"

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 decembrie 2007

A început suprasubscrierea la "Transgaz"

Deja se poate spune că oferta publică iniţială a "Transgaz" se va încheia cu succes, deşi investitorii mai au la dispoziţie două zile până când intermediarii îşi vor închide porţile şi vor face bilanţul primului IPO de anul acesta de la Bursa de Valori Bucureşti. Până ieri în jurul orei 16.00, oferta fusese suprasubscrisă cu 53,44%.

Brokerii se aşteptau ca majoritatea subscrierilor să aibă loc în ultimele zile, însă estimările unora dintre ei în ceea ce priveşte rezultatul ofertei s-au mai temperat. Dacă înainte de începerea ofertei, aceştia preconizau o suprasubscriere de zece ori, acum mizează pe o suprasubscriere mai timidă, de cinci ori.

Tranşa mică (n.r. investiţii de până în 500.000 lei) a fost suprasubscrisă cu 94,55%, în timp ce tranşa mare a fost depăşită cu 26,03%. Investitorii mari sunt aşteptaţi astăzi şi mâine să se decidă dacă intră la "Transgaz" sau aleg o altă variantă investiţională.

Brokerii sunt de părere că mulţi investitori se gândesc dacă nu ar fi mai oportun să utilizeze banii făcând plasamente pe piaţă, întrucât cotaţiile acţiunilor au niveluri atractive.

Faptul că oferta a fost deja suprasubscrisă înseamnă că după încheierea ei vor exista bani "liberi". Dacă unele voci susţin că aceştia vor fi investiţi în piaţă, altele consideră că se vor întoarce în străinătate. Investitorii, care au subscris la "Transgaz" şi îşi vor primi o parte din bani înapoi, au la dispoziţie oferta publică iniţială a "Casei de Bucovina Club de Munte", lansată de acţionarul majoritar SIF "Muntenia", care este în desfăşurare şi se va încheia pe 11 ianuarie 2008.

Spre vânzare sunt oferite 1.177.384 acţiuni sub simbolul TGN, la preţul de 191,92 lei/acţiune. Valoare nominală a unei acţiuni este de 10 lei. Oferta se desfăşoară între 26 noiembrie şi 7 decembrie şi este împărţită în două tranşe: 60% din numărul de acţiuni vor fi oferite investitorilor mari, ce vor subscrie peste 500.000 lei, iar restul va fi destinat subscrierilor sub această sumă.

Ulterior închiderii perioadei de derulare a ofertei, vor fi emise drepturi de alocare ataşate acţiunilor subscrise şi plătite integral în cadrul perioadei de exercitare a dreptului de preferinţă, precum şi în cadrul ofertei. Raportul de alocare va fi o acţiune la un drept de alocare.

Acestea sunt instrumente emise pe termen scurt care certifică dreptul deţinătorului de a primi acţiuni şi care îi vor fi atribuite la momentul înregistrării la Depozitarul Central.

Tranzacţionarea drepturilor de alocare "Transagaz" ar putea începe chiar anul acesta, pe 19 decembrie, în timp ce listarea titlurilor la BVB este aşteptată în luna februarie 2008.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb